Eseménynaptár

2018/2019-es tanév a Sport éve a Medgyessyben

2018-2019. tanévben is kitettek magukért diákjaink, tanáraink, felkészítő tanáraink. Az elmúlt tanév után, amely rendkívül sikeres volt számunkra sporteredmények alapján, idén is kiválóan teljesítettek diákjaink. Újabb sportágakban próbáltuk ki magunkat sikeresen, szép eredményekkel. Bővítettük a sportágak körét, hogy aki sportolni, versenyezni szeretne, annak ez a lehetőség adott legyen! Számos diákolimpián, versenyen vettünk részt idén is, a tavalyiakhoz képest is előkelőbb eredményeket elérve és ezzel az iskolánk jó hírét tovább öregbítettük országosan, Budapesten és persze a kerületben is! A tavalyi tanév során megszerzett kitüntetésnek remélhetőleg ezzel a veretes eredménysorral eleget tettünk, sőt…!
Gratulálok minden versenyen részt vevő diáknak, kísérőnek! Hajrá Medgyessy!

Összesen (Országos, Budapesti, Kerületi)

 • 1. helyezés: 16 (1 db Országos, 15 db Kerületi)
 • 2. helyezés: 9 (9 db Kerületi)
 • 3. helyezés: 21 (2 db Budapesti, 19 db Kerületi)
 • 4. helyezés (Pontszerző): 22 (4 db Budapesti, 18 db Kerületi)
 • 5. helyezés (Pontszerző): 19 (2 db Országos Elődöntő, 2 db Budapesti, 15 db Kerületi)
 • 6. helyezés (Pontszerző): 15 (1 db Országos, 3db Budapesti, 11 db Kerületi)

Számtalan kisebb helyezést értünk el akár Országos, akár Budapesti, akár Kerületi versenyeken, amelyeket a kiemelkedő eredmények közé lehetne sorolni.

Galamb Péter, Testnevelő

Májusi Sportesemények

1. Kerületi I-II. korcsoport Mezei Futás
Alsós Futós sikerek
A kerületi Mezei futás diákolimpiát 2019.05.08.-án rendezték a Laborc utcai Szabadidőparkban. Iskolánk mindkét korosztályban indított fiú és lány csapatot egyaránt. A II. korcsoportos lányok szerepeltek a legjobban bronzérmesek lettek! Egyéniben a II. korcsoportos lányok között Nyeste Dóri 5. helyezést ért el!

 • III. helyezés II. korcsoport Lány csapat: Nyerges Nóra, Könnyű Tamara (4. b), Kiss Emília (3. b), Nyeste Dorottya (4. a)
 • V. helyezés II. korcsoport egyéni lány: Nyeste Dorottya (4. a)
 • V. helyezés: I. korcsoport lány csapat: Babka Dóra (2. a), Novák Dia (3. a), Erdődi Ráhel (2. b), Szabó Bea (2. a)
 • V. helyezés: I. korcsoport Fiú csapat: Vass Gergő (3. b), Pósa Bálint (2. a), Popovics Zalán, Gábor Szabolcs (2. b)
 • IV. helyezés: II. korcsoport Fiú csapat: Ács Péter, Samu Gergő, Faller Botond (4. a), Cseke Botond (3. b)

Kísérő: Palotásné Horváth Melinda

2. Budapesti IV. korcsoport Labdarúgás Diákolimpia
Az „aranylábúak” bravúr Bronzot szereztek
A kerületi siker után IV. korcsoportos csapatunk kicsit átalakulva (érdekes szabályok miatt) érkezett meg a XIII. kerületi Vasas Sporttelepen rendezett Budapesti Labdarúgó Diákolimpiára. Csapatunk jól vette az akadályokat, csoport mérkőzések alatt sajnos egy sérülés miatt éppen a megfelelő létszámra csökkentünk, de a csapat továbbra is stabil maradt és a második helyen tovább jutott a csoportból. Az elődöntőben sokáig jól tartotta magát a csapat, de a sokkal több variálási, cserélési lehetőséggel rendelkező ellenfél végül megnyerte az elődöntőt, így is a nagyon előkelő bronzéremért játszhattak diákjaink. A bronzmérkőzésre összeszedték még a maradék erejüket a gyerekek és parádés játékkal szinte lemosták az ellenfelet a pályáról! Ezzel megszerezve az elmúlt két év legjobb sporteredményét! Minden játékost, aki a pályán volt illetve azokat is, akik kiharcolták a részvételi lehetőséget dicséret illet! Labdarúgás IV. korcsoportban Budapest harmadik legjobb iskolája lettünk! Gratulálok!
 • • Hunyadi Mátyás (7. b), Pekár Milán (8. a), Szűcs Máté, Hrubecz Tamás, Németh Márton, Madarász Márton (8. b)

Kísérő: Galamb Péter

3. Országos II. korcsoport Judo Diákolimpia
Aranyfiú
Faller Botond (4. a) a Ledényi Judo Iskola versenyzője, korosztályának legjobbjai közé tartozik, mint ezt eredményei is bizonyítják. Az idei évben korosztályának két legrangosabb versenyén - Országos Diákolimpia első helyezés, Nemzetközi Budapest Kupa 3. helyezést ért el. Tehetséges és szorgalma alapján nagy reményekre jogosító versenyző.
Gratulálunk az idei teljesítményéhez!

4. Budapesti I-II. korcsoport Atlétika Több próba Diákolimpia
Egy kis hiánypótló írás az év egyik nagy sikeréről
Május 9-én, csütörtökön rendezték a budapesti atlétika diákolimpia döntője, amelyen a Medgyessy iskola minden évben képviselteti magát az I-es és II-es korcsoportjaival. Idén sem volt másként, azonban most a TOP 10-es helyezések mellett bravúreredmény is született, ugyanis az I-es korcsoportos lányok bronzérmesek lettek. Név szerint: Götz Réka Bíborka, Pasek Flóra, Gajdos Fruzsina, Huszti Bianka, Faller Szonja, Csomor Lili. Pasek Flóra emellett egyéni 6. lett, ami a Medgyessy legjobb eredménye az atlétika versenyek történetében.
Az I-es korcsoportos fiúk (Masud Armand, Popovics Zalán, Gábor Szabolcs, Lovász Tamás, Vass Gergő, Karácsonyi Viktor) a 10. helyen végeztek, akárcsak a II-es korcsoportos lányok (Pandula Nóra, Andriska Anna, Nyerges Nóra, Vass Luca, Könnyű Tamara, Pósa Eszter). A II-es korcsoportos fiúk (Ács Péter, Samu Gergő, Csordás Alexander, Molnár Gergő, Kovács Gábor, Hunyadi Gergő) pedig a legnépesebb mezőnyben érték el a bravúros 6. helyezést. A felkészítők és kísérők Palotásné Horváth Melinda és Vecsei András voltak.
Ezzel az év utolsó versenyén feletettük az i-re a pontot, nagyszerű évet zárt a Medgyessy iskola. Folytatás a 2019-2020-as tanévben, hajrá Medgyessy!

5. OTP Bozsik Program Kerületi III-IV. korcsoport
Hobbi focistáink egész éves sikere
Iskolánk tavalyi évhez hasonlóan részt vett az OTP Bank Intézményi Bozsik Programban. Itt főként azok a diákok vehetnek részt, akik nem rendelkeznek versenyengedéllyel valamelyik klubnál, tehát mondhatni a hobbi focisták! Kisebb korosztályban van kivétel.
Iskolánkból III. és IV. korcsoportos (10-15 fő/ csapat) csapatot is tudtunk nevezni erre az egész évet átölelő torna sorozatra.
Valamint a kisebb korosztályokban is volt 1-1 csapatunk (I. és II. korcsoportban) akiknél Fesztiválokat rendeztek és ott vitézkedhettek. Itt még játszhatnak igazoltak. Őket Vecsei András kísérte, míg a nagyobbakat Galamb Péter.
„Én a nagyobb korosztályokat vittem ezekre a tornákra. Minden alkalommal, akik eljöttek rengeteget játszhattak, nem az eredmény számított, hanem a játék! Fiúkat, lányokat vegyesen vittem. Olykor igazoltak megszégyenítő játékkal rukkoltak elő csapataink. Négy torna volt egy korosztálynak egy évben, ahol mindig megjelentünk. A tornák végén mindig volt valami kis ajándék illetve a legvégén mindenki kapott érmet, oklevelet! Igazán lelkes tanulóinkat csak dicséret illeti!” – Galamb Péter

Kísérő: Galamb Péter, Vecsei András

6. OTP Bozsik Tanévzáró Fesztivál III-IV. korcsoport
Bozsikos diákjaink Országos sikere
Az MLSZ a hagyományoknak megfelelően a tanév végéhez közeledve ezúttal is megrendezte az OTP Bank Bozsik-program Tanévzáró Gyermeklabdarúgó Fesztivált Telkiben.A tanévzárón a Fair Play Cup döntőjének résztvevőivel együtt mintegy 800 óvodás és iskolás focizott együtt Telkiben. Az időjárás kedvezett a focinak, verőfényes tavaszi napsütésben vették birtokba az MLSZ edzőközpontjának pályáit a kicsik és a nagyobbak.A tanévzáró fesztiválon 20 megye 246 körzetéből 20 csapat, kétszáz 10-14 év közötti leány és fiú mellett a grassroots fesztiválon további kétszáz 7-9 éves kisiskolás és kétszáz 5-6 éves óvodás gyermek vett részt.
A fesztivál megnyitóján Gelei József olimpiai bajnok labdarúgó köszöntötte a gyerekeket, és hívta fel a figyelmüket arra, hogy szorgalommal és kitartással bármelyikük sokra viheti labdarúgóként. A fesztiválra kilátogatott többek között Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, korábbi ezüstcipős válogatott játékos, valamint Gellei Imre korábbi szövetségi kapitány is.
Érdekesség, hogy az idei szezonban a szervezők bevezették a zöld lapot a meccseken, amit a sportszerű cselekedetek után mutattak fel a játékvezetők. A legtöbb zöld lapot kapó játékosok és csapatok fair play díjat kaptak.
Medgyessy-s tanulóink két korcsoportban (III.-IV. Korcsoport) mérhették össze tudásukat az ország minden tájáról érkező iskolákkal. Mindkét korosztályban 4-4 mérkőzést játszottak diákjaink. Eredményeink vegyesre sikeredtek, de azért a pályán és azon kívül töltött időszakot is mindenki élvezte. A játék szeretete látszódott a gyerekeken. Viszont a csapatunk hozzáállását mutatja, hogy az idősebb korosztály kapta meg az Országos Fair Play díjat!
„Ismét egy sikeres, nagyszabású tornán vettünk részt, ahol tisztességesen helytálltak tanulóink, sok játék, sok móka, kellemes idő! Nagyszerű szombat volt, a hab a tortán hogy a tavalyi évhez hasonlóan most is elhoztunk egy külön díjat, ráadásul azt a díjat, amely ennek a tornának az egész szellemiségét megadja, a Fair Play díjat!– Galamb Péter, Testnevelő
A Magyar Labdarúgó Szövetség cikke
A Nemzeti Sport cikke
OTP Bank Fair Play-díj: Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola IV. korcsoport

Kísérő: Galamb Péter

Családi Napi Fociparádé

2019.04.13-án (szombaton) iskolánkban Családi- és Egészségnap zárásaként 12:00-től a tornateremben egy körmérkőzéses mini torna került megrendezésre hirdetve a mozgás fontosságát! Elfogadta meghívásunkat a Magyar Művész Válogatott, mellettük Volt Diákok csapata, 8. évfolyam csapata, Tanárok csapata illetve a foghíjas Szülői csapat (lelkes gyerekekkel kiegészültek) vett részt a tornán. Színvonalas mérkőzéseket láthattak a jelenlévők, rengeteg szép, okos megoldásokat, cseleket. Baráti mégis, kőkemény, sportszerű játékot láthatott a csekély, de lelkes közönség!
Magyar Művész Válogatott hozzánk ellátogató tagjai: Belányi József, Candyman da Marquis (Csapatkapitány), DJ Spigiboy, Meszes Balázs, Sarvady Mátyás, Bukva Géza (Csapatvezető), Mihály András Rómeó, Hajnal János
„Jól sikerült a Mini Torna a nap zárásaként, kicsit nagyobb érdeklődésre számítottam, de ennek ellenére kellemes hangulatú, tempós, baráti foci alakult ki a végére. Eredményeket hivatalosan nem számoltunk (maximum mindenki magának), de mindenki becsülettel hajtott, ahogy a nap témájához illett. A mozgás mindenki számára szerintem elérte a célját! Külön köszönöm, hogy a Magyar Művész Válogatott elfogadta a meghívásunkat! „ – Galamb Péter, Testnevelő

Galamb Péter, Testnevelő

3D nyomtatás a Medgyessyben

Június 12-én az iskolai Projektnap keretében iskolánkba látogatott a 3D Printing Solutions egy interaktív foglalkozással. Ezen a 7-8.évfolyamról 17 tanuló vehetett részt, melynek során Magyar Attila és Havasi Attila előadók segítségével megismerkedtek magával a 3D nyomtatással, annak gyakorlati alkalmazásával, a technológiában rejlő lehetőségekkel. Közelről megfigyelhették hogyan működik egy 3D nyomtató, már előre legyártott eszközöket is kézbe tudtak venni és megvizsgálni.
Ezek után kipróbálhatták magukat a tervezés világában is. Az alapok megismerése után az előadás végére több kreatív tervvel is előrukkoltak a gyerekek. Ezek közül Kiss Milán és Kocsis Gellért tervezőpáros által kitalált „újragondolt virágtartót” ki is nyomtattunk. A nyomtatáshoz politejsav (Polylactic acid, PLA), biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyagot használtunk.
Azt gondolom, hogy a nap végére sok tapasztalattal és más világszemlélettel távozhattunk az iskolából. Ezúton is köszönjük az előadást!

Jakab Géza és Kosztyó Tamás
matematika-informatika szakos tanárok

Nemzetiségi táborban a 3.a osztály Berkenyén 2019. május 13-17.

A mindenkori nemzetiségi harmadik osztálynak kötelező egy hetet német nemzetiségi táborban eltöltenie, így idén Berkenyére utaztunk.
Hétfőn reggel izgatottan gyülekeztünk az iskola előtt.
A nagy bőröndjeinket két szülő gyömöszölte be az autójukba, és vitte a szállásra - evvel segítve a könnyed közös MÁV-os utazásunkat Berkenyére.
Kis csapatunk hévre és villamosra szállt, majd a Nyugati pályaudvaron vonattal indultunk tovább Berkenyére.
A szállásunk a Berkenye Vendégház volt, ami olyan közel van a vonat megállóhoz, hogy már a vonatról hangosan örömködtünk, amikor megláttuk a szép nagy sárga házat, ami előtt akkora gondosan rendben tartott füves focipálya terebélyesedik, hogy egy stadionnyi ember is kényelmesen elférne ott.
Első nap birtokba vettük a szállást, majd kis hátizsákkal vállainkon nekiindultunk kirándulni a Nógrádi várhoz. Kedden Gyula bácsi jött hozzánk, és 3 órás bőrös foglalkozást tartott nekünk. Készítettünk szironyozott bőr karkötőt, majd marhabőr krupon darabkát préseltünk, szegecseltünk, aminek eredménye egy pompás kulcstartó lett. Ezen a napon történt délután a tábor legizgalmasabb része a vadles, és a vadetetés. A Nógrádi Vadaspark különleges park a szokványos vadasparkokhoz képest, mivel itt a több száz vad szabadon él. Traktorra szállva zötyögtünk a vadles színhelyére, miközben a gyerekek sikongattak, és ételeket dobtak a kondáknak, a szarvasoknak, és az emuknak. Szerdán Tamás bácsi jött hozzánk, a patkoló kovács, vele izgalmas foglalkozás keretében mindenki készített magának egy kis patkó medált. Délután Nusi nénihez mentünk, aki babákat gyűjt a saját házában, és minden népviseletről hosszú történeteket tudott mesélni. Megismertük történeteiből 11 unokáját, 5 dédunokáját, mesélt a háborúról, a svábokról, a helyi énekkarról.
Sokkal izgalmasabb volt tőle megtudni mindent a svábokról, mintha egy múzeumi foglalkozáson lettünk volna. Köszönetképpen nem csupán szóban köszöntük meg neki kedvességét, hanem formabontó módon forró öleléssel búcsúztunk el tőle mindannyian. Csütörtökön Kata jött hozzánk, és kosárfonó foglalkozást tartott nekünk. Ezen a napon szépséges szappantartót font minden kisgyerek, s volt, aki többet is. Pénteken zárásképpen a falúmúzeumban töltöttük a délelőttünket, ahol további érdekes újdonságokat tudtunk meg a svábokról. (Közben megérkeztek a szülők, akik elvitték bőrönjeinket az iskolához külön autókkal)
A hazafelé út nem volt teljesen zökkenőmentes, ugyanis Vácon nem értük el a zónázó vonatunkat, de a késés nem rajtunk múlott.
Óriási élmény volt a tábor mindannyiunk számára, s úgy gondolom, jó hatással lesz az együtt töltött tartalmas idő az osztályközösség alakulásában is.

Német nemzetiségi tábor Berkenyén 4.a osztály

Hétfő reggel várakozással teli kis csapatunk útnak indult Nógrád megye irányába. Az égbolton gyülekeztek ugyan az esőfelhők, de nem tudtak eltántorítani minket. A délelőttöt Nőtincsen, a Seholsziget Élményparkban töltöttük, megismerkedtünk a park leghíresebb lakójával, Kokóval a beszélő papagájjal. Az élő idegen nyelv gyakorlására is sort kerítettünk, felelevenítettük a házi és erdei állatok témában elsajátított ismereteinket. A játszótér is elvarázsolta a táborozókat, a legnagyobb sikert a kosárhinta aratta. Nőtincsről Nógrádba vitt utunk, megtekintettük az egykori vár romjait, megismerkedtünk múltjával és jelenével. A végső állomásunk a Berkenye Vendégház volt, ahol szállásadónk, Judit néni, már készítette számunkra bográcsban a paprikás krumplit. A következő napon hagyományos mesterségekkel és mesteremberekkel találkoztunk és alkottunk, bőrművessel és kováccsal. Szerdára sajnos elromlott az idő, egész nap esett, de sebaj, táborozunk, ha esik, ha fúj. Délelőtt meglátogattuk Nusi nénit, aki a helyi német népviseletet mutatta be nekünk babákon, és megmutatta az általa írt sváb-magyar szótárt. A napot gasztronómiai esttel zártuk, közösen kenyérlángost sütöttünk. Csütörtökön nagyon mozgalmas napot tudhattunk magunk mögött, jártunk a helyi iskolában, ahol osztatlan osztályokban zajlik a tanítás, bekukkanthattunk német órára is. Később a települési tájházba vezetett utunk, este pedig vadetetésen jártunk, ahol semmihez nem fogható élményben volt részünk. Az utolsó napon, Szendehelyen jártunk, a tájházban, majd sváb étteremben ebédeltünk. Zárásképpen pedig látogatást tettünk a Vácrátóti arborétumban. Programokban, élményekben gazdag hét áll mögöttünk.

Minárik Lívia

Kortárs képzőművészeti kiállítás nyílt a Medgyessyben

A Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában immár 10. éve tesszük emlékezetessé a tanév utolsó heteit, amikor kortárs képzőművészeti kiállításunk megrendezésre kerül. A kiállítás ötletét az adta, hogy tisztelegjünk iskolánk névadója, Medgyessy Ferenc szobrászművész és a magyar képzőművészet előtt.
Kiállítóink közül többen a kortárs képzőművészet jeles képviselői, rendszeres résztvevői rangos kerületi és országos kiállításoknak.
Ebben az évben kiállító festőművészeink: Blastik Ferenc, Farkas Adrienn, Gábor István, ifj. Durkó Zsolt, Kónya Katalin, Kőfaragó József, Külüs László Ákos, Létai Gábor, Németh Géza, Pölöskey Péter, Takács Klára, Tenk László, Turcsán Miklós, Varga Bencsik József szobrászművészünk: Markolt György
A kiállítást június 4-én 17 órakor Dr. Bertókné Daróczi Marianna intézményvezető nyitotta meg, majd bemutatta a kiállítókat.
Ezután iskolánk ének tanára, Viczián Gábor zongorajátékát élvezhette a közönség.
A megnyitó zárásaként az érdeklődők megtekintették a kiállítást.

Medgyessy gála

Május 29-én és 30-án rendeztük meg Medgyessy gálánkat, mely több éves hagyományra tekint vissza.
Hetekkel a rendezvény előtt minden osztály elkezdte a felkészülést, hogy a nagy napra tökéletes legyen. Mindenki képességeihez mérten tánccal, zenével vagy jelenettel készült. Mind a két nap telt ház előtt léptek színpadra a szereplők. A műsorok sorrendjét úgy állítottuk össze, hogy kicsik és nagyok egyaránt élvezhessék.
Megcsodálhattuk az első és második osztályosok táncát, a 3.a Négyszögletű Kerek Erdőben játszódó jelenetét, a 3.b Egérkirály című mesejátékát, a negyedikesek énekét, az ötödik és a hatodik osztályosok táncát, a hetedikesek jelenetét, melyhez az iskola mindennapi életéből merítettek ötletet, a dráma szakkör A szalonnafa avagy az értelmetlen kívánságok meséje című jelenetét, a nyolcadik évfolyam közös énekét és a nemzetiségi táncot.
Minden produkciót vastapssal jutalmazott a közönség. Sokan készítettek fényképet vagy videót a látottakról, melynek köszönhetően örök emlék marad ez a két délután.

Herman Ottó Verseny

A fővárosi (megyei) forduló után, már nagyon vártam a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny döntőjét a felkészítő tanárommal, Magosné Kiss Rózával.
Nagyon tetszett a három napos megmérettetés Kisújszálláson. Első nap délután egy kiselőadást kellett tartani, egy választott területről. Sok ötletem volt, de végül a Budakalászi Duna-parti kerékpárutat választottam. Mindenki izgult, de jó pontok születtek. Ezen a napon, egy felvidéki lánnyal is összebarátkoztam, akivel este tízig sétáltunk és beszélgetünk a szabadban. Másnap volt a terepgyakorlat. Busszal mentünk különböző helyekre, melyek után egy három fordulós kérdőívre kellett válaszolni, és tíz növényt felismerni. Berci bácsi mutatta be a bejárt területeket. Többek között ő a megálmodója és megalapítója ennek a versenynek. Nehéz volt követni, mert közben jegyzeteltünk, melyeket használhattunk a feladatoknál. A növényfelismerés nem tartozott a legnehezebb feladatok közé, mert használhattunk a kis növényhatározót. Az elméleti része a versenynek harmad nap került sorra. Az öt fordulós feladatsor előtt, megnéztük a Jermy Gusztáv szertár néhány kiemelkedő gyűjteményét. Ezekből állt kettő feladatsor, a többi alapismeret, Herman Ottó élete, és a Természet Búvár c. folyóirat megjelölt cikkeiből készült. Az eredményhirdetés két órával, az elméleti rész után következett. Mindenki kapott könyvet. Mi diákok, Finta Sándortól A Kisbojtárt, a felkészítő tanárok szintén tőle A „nagy majom” titkát kapták.
Rengeteg új barátot, élményt és ismeretet szereztem. Nagyon jól éreztem magam.
Fodor Dorina, Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulója.

Rendkívüli biológia óra a Természettudományi Múzeumban

2019. május 24-én a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 6. osztályos tanulói – beleértve engem is – meglátogattuk a Magyar Természettudományi Múzeumot. Egy múzeumpedagógus -István bácsi tartotta az órát. 5 csoportban dolgoztunk, én az 1. csoporttal hallgattam meg az előadást. A bemutató közel 50 percig tartott.
Elsőként a kiállított halfajok közül a megalodonról beszéltünk. Megnéztük a modelljét, valamint a fogát, ami viszont igazi volt! Érdekes volt a hatalmas viza, melynek az ikrája a legdrágább kaviárféle, mivel egyre kevesebb él ebből a fajból a Földön.
Az előadás további részében a madarakról beszélgettünk. István bácsi bemutatta nekünk a ragadozó madarakat, vízimadarakat, földön fészkelő fajokat. A bemutató asztalon lévő mikroszkóp segítségével különböző madártoll típusokat néztünk. Nekem ez tetszett a legjobban. Ezen kívül madárláb felismerés volt a premarátumok segítségével. Végül egy játékos feladattal zárta István bácsi a rendkívüli biológia órát.
A kísérőtanárral az előadás után megnéztük a korallok, korallzátonyok élővilágát. Személyes kedvencem a bohóchal volt, de a lábasfejűek is tetszettek.
Rövid uzsonnázás után, kisebb-nagyobb csapatokban körbenéztünk. Az állandó kiállításon megpillanthattam kedvencemet, a pingvint is. Az érdekes program után visszamentünk az iskolába.

Gyarmati Eszter
6.b osztályos tanuló

Kárpátalján a Medgyessy diákjai

Május 23-25-ig a Határtalanul pályázat keretében Kárpátaljára látogattak a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai.
A program részeként megtekintették azokat a városokat és településeket, amelyek a mai napig őrzik magyarságtudatukat. Az utazás során megcsodálták Munkács és Ungvár várát, bejárták Beregszász főterét és piacát, valamint gyönyörködtek az Uzsoki-hágó szépségeiben is. Az ottlétünk alatt, számos érdekes hagyománnyal, izgalmas ízekkel és más magyar ajkú, külföldön élő diáktársakkal ismerkedtek meg az utazásban résztvevők. Nem csak fontos feladat, hanem egyenesen kötelességünk is, hogy ápoljuk a barátságot és testvériséget a határainkon kívül rekedt honfitársainkkal-fogalmazták meg az utazás fő feladatát a diákok. A szállásaink minden igényt kielégítettek.Szinte észre sem vettük és elrepült az a három nap.
Elmondhatjuk, hogy mindannyian visszavágyunk a Kárpátok által határolt kis gyöngyszembe, amely bár annyiszor cserélt gazdát a történelem viharában, de még így is meg tudta őrizni magyarságát, szokásait, hagyományait, ételeit.

Magoncavató a Medgyessyben

Az iskolaváró foglalkozások lezárásaként minden évben Magoncavatót rendezünk, ahol ünnepélyes keretek között felavatjuk azokat a leendő első osztályosokat, akik 3 vagy 4 alkalommal jöttek el hozzánk.
Így történt az idén is. Május 10-én iskolánk aulájában gyülekeztek a kicsik és szüleik. Az avatás alkalmából egy kis műsort állítottunk össze, melyben bemutattuk, hogy milyen színes az élet a Medgyessyben.
Elsőként a Táncpalánták Mozgásművészeti és Sport Egyesület diákjai léptek színpadra, Táncoló hangjegyek című produkcióval. Őket követte Seres Norbert az 1.b osztályból és Gábos Szabolcs a 2.b osztályból, akik egy Kovács Barbara illetve Juhász Magda verset mondtak el. Mind a ketten az iskolai vers-és prózamondó verseny első helyezettjei voltak.
Ezután Masud Maiwand 4.b osztályos tanuló zongorajátékában gyönyörködhettünk. Majd Kiss Emília a 3.b osztályból Karinthy Ferenc egy írását, Rakaczki Zsombor szintén a 3. b osztályból pedig egy Varró Dániel verssel lépett színpadra.
Műsorunk zárásaként az Apró Kincső táncát élvezhette a közönség.
Ezután a következett az avatás. A kicsik nevüket hallva boldogan sétáltak fel a színpadra, ahol munkájuk elismeréseként megkapták az oklevelet. Jó volt látni azt a 25 gyermeket, akik minden alkalommal lelkesen vettek részt a foglalkozásokon és már nagyon várják, hogy beüljenek az iskolapadba. A szülők is nagyon büszkék voltak gyermekeikre ezért nagy tapssal jutalmazták a színpadon állókat.
Élményekben gazdag egy órát töltöttünk el együtt. Reméljük, hogy a következő tanévben is sok érdeklődő óvodás látogat el hozzánk.

Bolygóközi utazás a Medgyessyben

Iskolánkban hagyomány, hogy minden évben megemlékezünk a föld napjáról.
Úgy gondoltuk, hogy idén nem csak az ÖKO7 versenyen veszünk részt, hanem meglepjük a gyermekeket egy kis „utazással”. Mivel a Planetárium felújítás alatt áll, gondolkodtunk, mit választhatunk helyette. Ekkor találtunk rá az interneten az Utazó Planetáriumra. Az Utazó Planetárium tudományos és ismeretterjesztő céget okleveles csillagász kutatók és egyetemi oktatók hozták létre azzal a céllal, hogy látványos és szórakoztató formában ismertesse meg a csillagok távoli világát, és kedvet teremtsen az éjszakai égbolt szabadszemes vagy távcsöves megfigyeléséhez. A cég készségesen állt rendelkezésünkre és május 8-án meg is érkeztek.
A 6 m átmérőjű kupolát a tornateremben állították fel. Izgalmas volt helyet foglalni a felfújható planetáriumi teremben, ahol 25 percen keresztül valóban úgy érezhettük, hogy az űrben utazunk, miközben megismerkedhettünk Naprendszerünk bolygóival, és sok érdekes információval gazdagodtunk.
A vetítés után sok kérdésük volt a gyerekeknek, melyekre türelmesen és kedvesen igyekezett választ adni a Planetárium munkatársa. A programon több, mint 100 tanulónk vett részt negyedik, ötödik és hatodik osztályosok. A vetítés után a kollégák és a gyerekek részéről is pozitív vélemények hangzottak el. Olyan programnak tartották, amelyet érdemes máskor is megrendezni.

A Victor Vasarely Múzeumban

Április 30-án iskolánk 8.a osztályos tanulói a német órán látogatást tettek a Victor Vasarely Múzeumban Óbudán, a Fő téren, ahol a Bauhaus-szal ismerkedtek meg.

Áprilisi Sportesemények

1. Kerületi IV. korcsoport Labdarúgás Diákolimpia
Aranylábú korosztály
2019. 04.01.-én rendezték a Pais D. Általános Iskolában a Kerületi Labdarúgó négyes Döntőt. Ide egy sokmérkőzéses selejtező sorozat végén jutott a csapat, ahonnan a Külső csoportból második helyezettként jutottunk tovább magabiztosan. A selejtező mérkőzések alatt belelendült a csapat a játékba, ahogy ettől a csapattól elvárható volt. Az elődöntőben a Belső csoport első helyezettjét (Kerék Általános Iskola) magabiztos, ellentmondást nem tűrő játékkal győztük le 7-1 arányban. A döntőben a selejtező csoportunkból tovább jutott erős Pais Iskola ellen lehetett revansot venni, mivel ott ők győztek ellenünk illetve ők is magabiztosan nyerték meg az elődöntőjüket. Na, de a döntő…Fiaink megmutatták, hogy milyen is az, amikor komolyan veszik a játékot. Támadó, kemény, határozott, fegyelmezett, pontos játékkal vágtunk vissza a Paisnak. Simának mondható mérkőzésen 4-1 arányban megnyertük a Kerületi Döntőt! Elmondható erről a korosztályról, hogy évek alatt kihozták a maximumot magukból. Többen is szinte minden évben megnyerték a kerületi diákolimpiát! Tényleg mondhatni Aranylábú korosztály! Irány a Budapesti Diákolimpia! Gratulálok!
Csapat tagjai:

 • Németh Márton, Hrubecz Tamás, Szűcs Máté, Madarász Márton (8. b), Galgóczi Levente, Pekár Milán (8. a), Hunyadi Mátyás, Csitári Kevin, Magyar Balázs (7. b), Holl Bálint (7. a)

Kísérő: Galamb Péter

2. Kerületi III. korcsoport Lány Atlétika Diákolimpia
Lányaink sikerei Atlétikában
2019.04.02.-án a TVE pályán megrendezésre kerülő Kerületi Atlétika III. korcsoportos Diákolimpián is részt vett iskolánk. Összesen nyolc csapat indult el a versenyen. Az eredményes felkészülés és a lányok akarat ereje meghozta a várt eredményt. Elhoztuk az V. helyezést csapatban. Egyéniben is remekeltek a lányaink a legjobb hat közé Hegyi Renáta jutott be, ő VI. helyezést ért el. Ismételten gratulálok a lányoknak, csak így tovább!
Csapat tagjai:
 • Pongrácz Petra, Neményi Lilla (6. a), Bakos Brigitta (5. b), Flórián Melinda, Hegyi Renáta (6. b)

Kísérő: Kriczki Alexandra

3. Országos Elődöntő III. korcsoport Unihoki Diákolimpia
Lelkes Ütős Brigád
2019.04.03.-án a VIII. kerületi Vajda Péter Általános Iskolában jártunk Unihoki Országos Elődöntőben. A szabályok körülbelül a Floorball játékszabályaival megegyeznek ebben a sportágban, annyi kivétellel, hogy itt nagyobb a játéktér, kapu illetve kapus is van, akinek speciális védőfelszerelést kell viselnie. Iskolánk első alkalommal vett részt ilyen megmérettetésen. Látszott a többi csapaton hogy jobban forgatták az ütőket, többet játszottak már ilyen mérkőzéseket. Végig megfelelő küzdő szellemben, lelkesen, elfáradva értünk az Elődöntő végére, ahol az V.helyezést értük el! Gratulálok a csapat tagjainak!
Csapat tagjai:

 • Finta Balázs, Könnyű Zoltán, Illés Bálint, Kapitány Koppány (6. b), Szász Gergő (5. b), Oszlánszki Máté (7. b)

Kísérő: Galamb Péter

4. Kerületi III. korcsoport Fiú Atlétika Diákolimpia
Tanulságos erőfelmérő
2019.04.04-én rendezték a TVE pályán a kerületi Atlétika Diákolimpiát, ahol iskolánk elindult. 60 méter futásból, távolugrásból, kislabda dobásból és 600 méter futásból állt. Mindenki az iskolai eredményeihez képest jobban szerepelt, ami szép teljesítmény. Kerületi szinten 8. helyezést értük el.
Csapat tagjai:

 • Könnyű Zoltán, Szondi Márk, Kiss Koppány (6. b), Babka Dániel (5. a), Berki Kevin (6. c)

Kísérő: Horváth Gábor

5. Kerületi IV. korcsoport Lány Atlétika Diákolimpia
Bronzos lányok, Címvédés egyéniben
2019.04.09.-én rendezték a TVE pályán a kerületi Atlétika Diákolimpiát a IV. korcsoportos lányoknak. Összesen hét csapat indult el a versenyen. Az eredményes felkészülés és a lányok akaratereje meghozta a várt eredményt. Elhoztuk a III. helyezést csapatban. Egyéniben is remekeltek a lányaink a hat legjobb közé két tanulónk jutott be, III. helyezett lett Oszlánszki Lili (8. b), I. helyezett lett Gerencsér Orsolya (8. b), aki ezzel megvédte a tavalyi bajnoki címét! Ismételten gratulálok a lányoknak, csak így tovább!
Csapat tagjai:

 • Gerencsér Orsolya, Oszlánszki Lili, Sipos Alexandra, Vass Boglárka (8. b), Bakó Zsófia (7. b), Mészáros Regina (7. a), Musa Donatella (6. a)

Kísérő: Kriczki Alexandra

2019. Márciusi Sportesemények

1. Kerületi III-IV. korcsoportos Floorball Diákolimpia
Lelkes ütős csapatok versengése ( IV.helyezés)
2019. március 05.-én (Kedd) rendezték a IV. korcsoportos illetve 06.-án (Szerda) a III. korcsoportos Kerületi Floorball Diákolimpiát a Fodros Általános Iskolában. Mindkét korosztályban kiemelkedett egy-egy csapat, ahol több korongozó is játszott, míg a többi csapatnál csak a lelkes hobbista floorballosok játszottak. Mindkét korosztályban nüanszokon múlt melyik iskola hányadik helyen végez. Ebből a ki-ki párharcokból a lelkes csapataink végül nem jöttek ki túl jól az eredmények alapján, viszont játékban nem volt kivetni való. Küzdöttek, futottak lelkesek voltak. Mindkét korosztályban 4. helyezést értek el csapataink. Gratulálok!

 • IV.korcsoportos csapat tagjai: Holl Bálint, Kiss Milán (7. a), Csitári Kevin, Garancz Márk (7. b) Kísérő: Horváth Gábor
 • III.korcsoportos csapat tagjai: Finta Balázs, Könnyű Zoltán, Kapitány Koppány (6. b), Oszlánszki Máté (7. b)

Kísérő: Galamb Péter

2. Budapesti Kézilabda Diákolimpia IV. korcsoport Fiú
Bravúros négybe kerülés kézilabdás fiainktól (IV. helyezés)
A Budapesti Kézilabda IV. korcsoportos Diákolimpián csapatunk sok mérkőzést játszott, ahol először a csoportmeccsek alatt nyújtott olyan teljesítményt, hogy kiérdemelje a középdöntőben való szereplést. Középdöntős mérkőzésünk elmaradt, amivel a legjobb négybe kerültünk. A legjobb négy között az elődöntőben egy kézilabdás csapat ellen jól küzdöttünk, de nem sok esélyünk volt. A bronzmérkőzésen egy hasonló képességű, de sokkal többet kézilabdázó iskola ellen tudtunk egy szoros meccset játszani, amelynek szoros vereség lett a vége. A tavalyi eredményhez képest hatalmas előrelépés a negyedik helyezés. Többen kiemelkedően teljesítettek, olykor kézilabdás erényeket mutatva, bár ez igaz az egész csapatra! Gratulálok!
 • Csapat tagjai: Kiss Koppány, Ponyecz Olivér, Kiss Csanád (6. b), Holl Bálint, Kiss Milán, Kocsis Gellért (7. a), Garancz Márk, Hunyadi Mátyás, Csitári Kevin, Oszlánszki Máté (7. b), Hrubecz Tamás (8. b)

Kísérő: Galamb Péter

3. Kerületi Labdarúgás III. korcsoport Diákolimpia
Látható fejlődés, tisztes helytállás
A tavalyihoz képest a korosztályváltás miatt kicserélődött a csapat nagy része. Játéktudásban több csapat előrébb jár tőlünk, igaz nálunk jelenleg nem sok igazolt labdarúgó volt, van. Ettől függetlenül a saját tudásunkat is túllépve sokszor tavasszal jobban teljesítve már több győzelmet is elértünk a hasonló képességű csapatok ellen. Ez a tisztes helytálláshoz volt elég, ami a külső csoport középmezőnyét jelenti. Ha a lelkesség megmarad, és sokszor játszunk együtt, akkor jövőre cél lehet az élmezőny is.

 • Csapat tagjai: Hunyadi Gergő (4. b), Pascu Gergő (5. b), Ossik Júlia, Kapitány Koppány, Finta Balázs, Könnyű Zoltán, Illés Bálint (6. b), Musa Dezső (6. a), Berki Kevin (6. c)

Kísérő: Galamb Péter

4. Országos Ergométeres Evezés Diákolimpia
Erős mezőnyben kiváló húzásokat mutattak be diákjaink
2019.03.24.-én vasárnap a pesterzsébeti Kruj Iván Sportcsarnokban rendezték meg az Országos Ergométeres Evezés Diákolimpiát. Tavalyihoz hasonlóan a kerületi kiváló eredmények után idén is részt vettünk eme kiemelt események, sőt idén háromszor annyian jelentünk, meg mint tavaly. Idén nehezített helyzetben voltak diákjaink, mivel a tényleges versenyzőkkel (igazolt, kifejezetten evezős) kellett együtt versenyezni. Kellemes meglepetésként ért viszont, hogy tanulóink nagyon odatették magunkat. Mindenki jobb időket húzva ért célba, mint az előző eredményeik. Meg is lett ennek az eredménye. Volt olyan korosztály ahol 50 fölötti nevezés is volt. Bravúros szereplést tudhatunk magunk mögött! Kimagasló eredménynek számít, aki a legjobb 10 közé került, de a többiek is nagyon jól teljesítettek. Az általam előzetesen várt eredményeket túlszárnyaltuk! Eredmények:

 • 6. helyezés: Csöndör Nóra (7. b)
 • 7. helyezés: Hetzmann Marcell (5. a)
 • 7. helyezés: Hetzmann Marcell (5. a)
 • 22. helyezés: Nyeste Zsófia (7. a)
 • 24. helyezés: Fodor Dorina (8. a)
 • 25. helyezés: Auer Viktor (8. b)

Kísérő: Galamb Péter

5. Országos Elődöntő II. korcsoport Nagypályás Floorball Diákolimpia:
Ütős sikerek új sportágban is
2019.03.26.-án Intézményünk II. korcsoportos tanítványai jelen tanévben a kispályás floorball diákolimpián már kipróbálták magukat, mi több két budapesti 5. helyet szereztek. Így kedvet kaptunk ahhoz, hogy a sportág nagypályás változatára is nevezzünk. Mivel nagyon kevés iskola nevezett, a budapesti verseny egyben országos elődöntő is volt. Öt budapesti csapat mellett egy gyulai általános iskola volt az ellenfelünk.
A nagypályás szabályok értelmében 40x20-as pályán, 5+1-es felállásban játszottunk, nemre való tekintetben vegyes csapattal. Az iskolánk sajátossága miatt szabvány pályán egyáltalán nem tudtunk gyakorolni, ennek ellenére minden mérkőzésen próbáltuk ezt a különbséget eltüntetni. A csoportban a hazai csapattól jelentős különbséggel kaptunk ki, a szintén jóval erősebb Eötvös csapatától szoros mérkőzésen szenvedtünk vereséget.
Ezután az 5. helyért játszhattunk a szintén zöldfülű gyulai csapattal, amely iskolát Hunyadi Gergő büntető ütésével vertük, megszerezve a nagypályás floorball Diákolimpia 5. helyét, amely egyben azt jelenti, hogy az ország 15 legjobb csapata közé kerültünk. A sok tapasztalaton túl egy meghívást is bezsebelt a csapat, méghozzá a házigazda Vajda Péter Általános Iskola jóvoltából (akiknek ismét köszönjük a nagyszerű szervezést), így részt vehetünk a jövő évi Vajda Floorball Kupán.
A csapat tagjai 4. B osztályos tanulók: Kapitány Killa, Vass Luca, Pallagi Norbert, Molnár Attila, Horváth Rikárdó, Juhász Barnabás, Molnár Gergő, Hunyadi Gergő, Kovács Gábor, Oroszi Csaba, Csordás Alexander,

Kísérő: Galamb Péter

6. Budapesti Mezei Futás Diákolimpia
Kifutották magukat
2019.03.27.-én Intézményünk diákjai idén is kipróbálták magukat a budapesti mezei futó diákolimpián. A versenyt ezúttal is a csepeli Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnázium területén rendezte a Budapesti Diáksport Szövetség. A Medgyessy három korcsoportban teljes csapatot indított, három másikban pedig a legjobb egyéni versenyzőket. A különböző korcsoportoknak és nemeknek 1500 és 3000 méter közötti távokat kellett futnia. A nevezett diákok mindegyike teljesítette a távokat, a legjobb helyezéseket Kocsis Gellért (7. A) és Könnyű Tamara (4. B) érték el. A mezei futás kiváló erőfelmérő volt az év hátralévő versenyeire.

 • Andriska Anna, Edvi Vivien, Könnyű Tamara, Nyerges Nóra (4. b), Pósa Eszter (4. a)
 • Ács Péter, Samu Gergő (4. a), Csordás Alexander, Hunyadi Gergő (4. b)
 • Pongrácz Petra, Pósa Lujza (6. a)
 • Finta Balázs, Kiss Koppány (6. b), Kocsis Gellért (7. a)
 • Gerencsér Orsolya (8. b), Mészáros Regina (7. b)
 • Galgóczi Levente (8. a), Holl Bálint (7. a), Hunyadi Mátyás (7. b), Madarász Márton, Szabó Norbert (8. b)

Kísérő: Horváth Gábor, Vecsei András.

7. Budapesti Kosárlabda Lány III. korcsoport Diákolimpia
Tavalyi szereplés megismétlése a palánkok alatt (IV. helyezés)
2019.03.28.-án a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Török Flóris Általános Iskolában rendezték a Budapesti Kosárlabda III. korcsoportos lány Diákolimpiát. Tavalyi csapat vett részt az eseményen, ahol a sorsolás szeszélye miatt a tavalyi Országos Bajnokkal kellett megküzdeni a döntőbe jutásért. Küzdöttünk, de a meccsen kijött a jelentős tudás különbség. A bronzmérkőzésen hasonló tudású csapattal szemben szorosnak mondható vereséget szenvedve a negyedik helyen végzett lelkes, amatőr csapatunk. Küzdöttek, futottak, dobtak, passzoltak a lányok. Teljesítményünkre, küzdeni tudásunkra nem lehetett panasz! Csak így tovább!
Csapat tagjai:

 • Novák Boglárka (5. b), Szökő Dóra, Ossik Júlia, Henglár Zita, Götz Kata Kincső (6. b), Pető Viktória, Pető Vivien, Bundik Hanna, Berecz Vivien, Kassai Csenge (6. c)

Kísérő: Galamb Péter

8. Kerületi Labdarúgás I. korcsoport Döntő
Bravúros foci a legkisebbektől
Intézményünk I. korcsoportos diákjai kisebb meglepetésre nagyon jól vették az őszi csoportkör mérkőzéseit, így részt vehettek a március végi négyes döntőn.
A helyszín a házigazda Krúdy Gyula Általános Iskola műfüves pályája volt, az elődöntős ellenfelünk pedig maga a házigazda. Végig kiélezett mérkőzésen, néhány általunk elkövetett hiba döntött a Krúdy csapata javára, behúzva ezzel az elődöntőt. Minket pedig a bronzmérkőzés várt. El kell ismerni, hogy idén a kerület belső iskolái jobb minőséget képviseltek, a helyosztó mérkőzésen a Harrer Pál iskola meggyőző futballal és nagy különbséggel nyert. Ennek a korcsoportnak idén a tapasztalat és a kerületi 4. hely jutott. A legfontosabb azonban, hogy a tanév során több első osztályos is megbízható teljesítményt nyújtott, így ennek a korcsoportnak jövőre ennél is jobb helyezésre lesz esélye.
A csapat tagjai: Keresztes Áron, Vass Gergő, Csomor Balázs (3. B), Karácsonyi Viktor (3. A), Masud Armand, Lovász Tamás (2. B), Kállay Magor, Kisics Bence, Berecz Bence (1. B).

Felkészítő és kísérő: Vecsei András

9. Országos Suli vívó Diákolimpia
A páston is bravúrra képesek a Medgyessysek
2019.03.29-én a „B” kategóriás (nem igazoltak) illetve 03.30.-án az „A” kategóriás (igazolt versenyzők) Párbajtőrözőink vettek részt az Országos Suli vívó Diákolimpián a BOK Csarnokban. „B” kategóriában három tanulónk, míg „A” kategóriában egy tanulónk jelent meg a pástokon. A tavalyi indulók létszáma tehát megduplázódott, ami örvendetes. Sőt a tanulóink kiváló szereplésen vannak túl. Mindenki nagyon jól teljesített, voltak, akik kiemelkedően is! Rengeteg versenyező indult a versenyen az ország minden tájáról. Pénteken (03.29) hosszú nap végén háromból két versenyzőnk is a TOP 10-be került, ami bravúros versenyzést jelentett. Szombaton (03.30) egyetlen tanulónk volt érdekelt. Rengeteg több mint szász fölötti nevezés ellenére diákunk a TOP 30-ba vívta be magát, ami kitűnő eredmény! Csak így tovább előre! Büszkék lehetünk rájuk!
Eredmények:

 • 7. helyezés: Illés Bálint (6. b) „B” kategória
 • 10. helyezés: Bundik Hanna (6. c) „B” kategória
 • 28. helyezés: Mészáros Regina (7. a) „A” kategória
 • 42. helyezés: Halász Vivien Vanda (5. a) „B” kategória

Családi - és Egészségnap

Az egészségnap témája a változó étkezések és az ezzel kapcsolatos új szokások kialakulása volt. A fókuszt az étkezéssel kapcsolatos változások adták. A gyümölcsök és a zöldségek az étlapunkon kevesebbet szerepelnek ezért, arra gondoltunk, hogy a hagyományos plakátversenyünkön, most a gyümölcsök és a tartósítószerek is szerepeljenek. Montázst készítettek a gyerekek, csak két megkötést kellet figyelembe venni. Az egyik a technika és a gyűjtés, miszerint a fogyasztott termékekről az átlagos tápértékét kellet kivágni és felragasztani. A másik megkötés az volt, hogy egy gyümölcsöt vagy zöldséget kellett formáznia ezeknek a plakátoknak. Több olyan munkát is kaptunk, ahol a gyerekek tovább gondolták a feladatot. Grósz Tamara 6.a osztályos tanulónk a körtéket egy piacra képzelte és több dimenzióba helyezte az alkotást. Kaptunk szépen megkomponált körtéket és almákat, volt padlizsán és szőlő is. Az ötletek közül kiemelkedett Berecz Vivien 6.c osztályos tanulónk alkotása, aki úgy ragasztotta fel a kis termékismertetőket ahogyan az ananász külső héja válik kis szeletekre.
Nagy öröm volt a munkákat megkapni, mert a kiállítás hozzásegített ahhoz, hogy jobban figyeljünk az étkezésünkkel kapcsolatos változásokra.

Farkas Adrienn

Erasmus-hét a Medgyessyben

2019. április 8-12-ei héten iskolánk, a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola adott otthont az Erasmus+ STEM+A programnak, amelynek keretében jó gyakorlatok cseréjét valósítottuk meg a matematika, a mérnöki tudományok, a természettudományos és a művészeti tárgyak kapcsán.
A program célja, hogy ezeket a tárgyakat megszerettessük a diákokkal interaktív tanítási módszerek segítségével. A program keretén belül mind a hazai, mind a külföldi cserediákok, valamint partnereink számos izgalmas programon vehettek részt, amelynek keretében megismerhették iskolánk működését és bemutatásra kerültek a hazai értékek, turisztikai látványosságok. A program hat nemzet bevonásával valósul meg, ezek a következők: Olasz, Spanyol, Török, Legyen, Bolgár, Magyar. A diákjaink egy hétig vendégül látták külföldi társaikat, így lehetőségük nyílt nem csak az angol nyelv gyakorolására, hanem életre szóló barátságot is köthettek.
A külföldi tanulók nagy örömmel számoltak be mind az iskola, mind a befogadó családok vendégszeretetéről.
Kiváló lehetőség jutott számunkra is, hogy bemutathassuk partnereinknek azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket sikerrel vettünk át és építettünk be a saját oktató –nevelő munkánkba. Ilyen jó gyakorlat a mérnöki tudományok fejlesztésére, az elektromos hulladékból és más alapanyagból épített hasznos tárgy.
A művészetek terén a magyar néptáncot és a kortárs művészi táncot ismertettük meg partnereinkkel.
Betekintést nyújtottunk vendégeinknek az iskolánkban folyó sakkpalotai foglalkozásba, amely nagy lehetőségeket rejt a matematikai logika fejlesztésében.
A program keretében számos interaktív foglalkozáson vettek részt a diákok, melynek keretén belül a logikai gondolkodásukat és kézügyességüket is fejleszthették. Ezeken felül a Logiscool Óbuda bemutató foglalkozást tartott, melyen a programozás rejtelmeit mutattuk be a külföldi kollégáknak.
A partnereink elismerésüket fejezték ki az itt folyó nevelő-oktató munkáról, ami nagy örömmel töltött el minket.
A jövőben a pályázat keretében Bulgáriába, Spanyolországba és Lengyelországba látogatnak el tanáraink és diákjaink, ahol újabb szakmai tapasztalatokkal bővülhetnek ismereteink.

Családi- és egészségnap a Medgyessy Iskolában!

2019. április 13-án rendeztük meg iskolánkban a több embert megmozgató családi napot. Szombatra szerveztük, hogy minél több szülő el tudjon jönni. Ez a tervünk sikerült is, alig fértünk el a nyitó előadáson az aulában.
A nyitó előadást Páger Zsolt (Hungast Gyermekmenza Kft) tartotta: Változó világ- változó étkezések címmel. Érdekes, színes, meghökkentő bemutatón vettünk részt. Mindenki nagyon élvezte a sok új információt adó előadást.
Ezután párhuzamosan kezdődtek a programok:
A szűréseket: Óbuda-Bekásmegyer Védőnői Szolgálata, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály egészségnevelő munkatársai, Magyar Vöröskereszt III.Kerületi Kirendeltsége és Ifjúsági Szervezete munkatársai, Szent Margit Rendelőintézet,
Budapest Főváros Kormányhivatala II.Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály dolgozói irányították, végezték a különböző szűréseket, méréseket, mini előadásokat.
A szülők, tanárok és diákok a következő szűréseken vehettek részt: vérnyomásmérés, látásélesség vizsgálat, testsúly-, testmagasságmérés, BMI index kiszámítása; hűtőhigiéné, okostányér tüsszencs program, fognyűvők, italaink cukortartalma játék, újraélesztés bemutató, kilelegzett CO mérése, fiatalkori szerhasználat, ill.a dohányzás ártalmai; testzsír-százalék mérés, kézhigiéne, felkészülés a kullancs szezonra
Mindenki arra a szűrésre mehetett, amelyre kedve illetve lehetősége volt.
Nagy sikert arattak ezek a vizsgálatok, mind tanulóink, mind szüleik körében!
A szűrésekkel egy időben az ebédlőben a Hungast Gyermekmenza Kft dietetikusa tartott rövid előadást az egészséges szendvicskészítésről, majd a tanulók – évfolyamonkénti beosztásban -maguk készíthették el kis tízóraikat a Kft által hozott alapanyagokból. Kezük nyomán kreatív tányérok születtek.
Ezzel egy időben a többi diák és szülő sorversenyeken vett részt a tornateremben és aulában nagy lelkesedéssel.
Majd tizentkettő óra után kezdődött a tornateremben a „focigála” a művész válogatott, tanár válogatott, szülői válogatott, nyolcadikos válogatott, és a volt diákok válogatott csapatok részvételével. Amely szintén kellemesen, izgalmakkal teli volt.
Azt tapasztaltuk, hogy minden megszervezett esemény jól sikerült. Érdekes, izgalmas, látványos programok voltak. Tanáraink, diákjaink, szülők hasznosan, vidáman, jó hangulatban töltötték ezt a tavaszi szombat délelőttöt.
Köszönjük a megrendezést segítő cégeknek, egészségügyi intézményeknek!

Magosné Kiss Róza/szervező
Budapest, 2019. április 16.

Látogatás német nemzetiségi tájházban

Április 8. és április 10. -én iskolánk 6.a és 8.a osztálya látogatást tett Budakalászon, a helyi német nemzetiségi tájházban. A ház és a Wagner család történetén kívül betekintést nyerhettek a svábok hétköznapjaiba is.

Német továbbképzésen a Magyarországi Németek Házában

Német munkaközösségünk tanárai április 10-én nyelvi továbbképzésként és csapatépítő programként a Magyarországi Németek Házában tartott felolvasóesten vettek részt. Iris Wolff, a romániai származású, Németországban élő sikeres írónő olvasott fel legújabb regényéből, a "So tun, als ob es regnet"-ből. A tartalmas előadás után lehetőség nyílt az írónővel való kötetlen beszélgetésre is.

Bolygók közi kalandtúra a Medgyessyben

Április 5-én rendeztük meg iskolánkban az utolsó iskolaváró foglalkozást, melynek keretében egy kis „utazásra” hívtuk az óvodásokat.
A program keretében először Bertalan András, a Móra Kiadó LÜK projekt vezetője tartott LÜK bemutatót. Szülők és a gyermekek is megismerhették és kipróbálhatták az okostáblát, böngészhették a hozzá tartozó füzeteket.
Ezután a gyerekek a tanító nénik vezetésével 3 csoportban járták végig a bolygókat.
Melinda néni várta őket a Mozgás bolygóján, ahol sok játékos, ügyességi feladatot oldottak meg.
A Kísérletek bolygóján Anikó nénivel megnézték a „liftező mazsolákat”, papírzsebkendőt flambíroztak és megcsodálták hogyan történik a filctollak színekre bontása kromatográfia segítségével.
Végül a Mesék bolygóján Mariann nénivel bejárták a képzeletbeli Kerekerdőt. Eljutottak egészen a Mesevárig, ahol találós kérdéseket oldottak meg, verset és mesét hallgattak.
A séta során megismerték iskolánkat, megcsodálták a könyvtárat és a természettudományi szaktantermet is.
Élményekkel gazdagodva tértek haza.

Március 22. - Víz világnapja a Medgyessyben

A földi élet nélkülözhetetlen feltétele a víz. Az élőlények legfontosabb testépítő anyaga, ezért a vízhiányt csak nagyon rövid ideig képesek elviselni. Az emberiség léte, jövője függ vízkészleteinktől. A Föld, egy ország, egy terület, egy város vízkészletével gazdálkodni kell. A vízgazdálkodás nemcsak azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű vizet tudjunk biztosítani, hanem lényeges a víz minősége is.
Ennek jegyében hirdettük meg pályázatunkat a vizek szennyezéséről, és arról, hogyan lehetne megóvni természetes vizeinket ezektől a pusztító anyagoktól. Kíváncsiak voltunk arra, mit tennének tanulóink a vízszennyezés elkerülésére, milyen kellemes, egészséges környezetben képzelik el életüket.
A pályamunkákat egy vízcsepp formájú kartonra kértük, melyen különböző technikákkal dolgozhattak.
Nagyon sok szép, ötletes, kreatív, egyedi „ vízcseppeket”, megoldásokat kaptunk. A kiragasztott plakátokon látszik, hogy a gyerekeket mennyire foglalkoztatja ez a világméretű probléma, és igen is tenni szeretnének vízkészleteink megóvásáért!!

Magosné Kiss Róza/biológia tanár
Farkas Adrienn/ rajz tanár

Német szóbeli nyelvvizsga

Március 21-én, csütörtökön a 8. a osztályból 9 fő tett szóbeli DSD nyelvvizsgát iskolánkban. Gratulálunk a sikeres A2/B1-es szintű szóbeli eredményekhez mind a diákoknak, mind a felkészítőiknek. Várjuk az írásbeli eredményeit!

2019. Februári Sportesemények

1. Budapesti Kézilabda Lány Diákolimpia IV. korcsoport
Javuló csapatjáték, tisztes helytállás
2019.januárjában kezdődő mérkőzéssorozatok után kialakult a Február 6.-án Építők Sportcsarnokban (Népliget) rendezett Négyes Döntő. Csapatunk, diákjaink jól küzdöttek végig a mérkőzések alatt folyamatosan javuló tendenciát mutatva a játékban. Előzetes ismeretek alapján a reális cél a bronz mérkőzés tűnt, mivel két komoly utánpótlás nevelő iskolával (Kassa utca, Csepel) is találkoztunk. Akiktől tisztességes vereséggel távoztunk. A bronzmérkőzésen végig partiban voltunk a fizikailag és játékban is előrébb járó Kispesti Vass Lajos Iskolával szemben, de sajnos itt is ki jött tudás és fizikai különbség. Kisebb arányú vereség azt jelentette, hogy iskolánk a IV. helyen végzett.
„A korcsoporthoz képest több fiatalabb tanulóval vágtunk neki a diákolimpiai sorozatnak ez meglátszott a fizikai adottságokban. Jövőre nézve bíztató volt a folyamatosan fejlődő bátor játék! Gratulálok a lányoknak, akik végig küzdötték a sorozatot!” – Galamb Péter

2. III. kerületi Judo Diákolimpia
Bravúr Boti
2019. február 23.-án szombaton került megrendezésre a Sasaki Óbuda Dojo-ban a kerületi Judo Diákolimpia. Ezen a napon a DIÁK A, B, C korosztályú gyerekek vehettek részt.
Iskolánkat Faller Botond (4. a) képviselte a DIÁK C korosztályban. Boti a Ledényi Judo Team növendéke. Versenyre szülei kísérték el. Elmondásuk alapján (illetve az eredmény önmagáért beszél) Boti végig magabiztosan versenyezve, ellenfeleit sorra legyőzve a dobogó legmagasabb fokára állhatott, aranyérmet szerezve. Méltón képviselve iskolánkat, szüleit valamint a Ledényi Judo Teamet! Ezzel jogot szerzett, hogy a későbbiekben megrendezésre kerülő Országos Judo Diákolimpián részt vegyen! Gratulálunk!

3. Budapesti Kosárlabda Diákolimpia III. korcsoport Fiú
Lelkes Amatőrök
III. korcsoportos Kosárlabda csapatunk 2019.február 28.-án az Újpesti Karinthy Iskolában megrendezésre kerülő Budapesti Kosárlabda Diákolimpia egyik selejtező csoportjában vett részt. Két mérkőzést játszottak tanulóink. Mindkettő tanulságos vereséggel végeződött a jóval, erősebb kosárlabdával, sokkal többet foglalkozó iskolákkal szemben! De csapatunk tagjai mindent megtettek, hogy sikerrel vegyék a nehéz akadályokat! Lelkes amatőrként játszottunk illetve a csapatban a tényleges kosarasok (2-3) segítették, húzták a csapatot, ahogy az elvárható volt! Végig bátran, olykor nagyon ügyesen játszottak diákjaink, akik nem törődtek jelentős fizikai- és korkülönbséggel sem! Sajnos nem jutottunk a legjobb négy csapat közé, de csak dicséret illeti azokat, akik végigküzdöttek a két mérkőzésen! Gratulálok!

Március 15. a Medgyessyben

Március 14-én a 4. és az 5. órában emlékeztünk meg iskolánkban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetéről.
Az ünnepi műsort a negyedik évfolyam állította össze de az alsósok is aktív részesei voltak. A szereplők többsége a színpad előtt mozgott, folyamatos kapcsolatot tartva a nézőközönséggel, akik adott jelre hol zászlót lengettek, hol ünneplő tömegként álltak fel.
A szereplők korabeli jelmezekbe bújtak, így idézték fel a kor hangulatát. Rövid jelenetekben átélhették a gyerekek március 15-e eseményeit.
A műsort színesítette az énekkar, Viczián Gábor tanár úr vezetésével illetve Vecsei András tanár úr és tanítványa, Kovács Gábor gitárjátéka.
Ez a rendhagyó megemlékezés kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetes volt.

Tavaszi iskolaváró foglalkozás a Medgyessyben

Március 8-án ismét megnyitotta kapuit a Magoncképzőnk.
Rövid köszöntő után angol és német foglalkozásra vártuk a kicsiket. Míg ők ismerkedtek az angol és a német nyelv szépségeivel, addig a szülőknek a hitoktatók tartottak tájékoztatót a következő tanévre szervezett hit-és erkölcstan oktatásról.
Ezután három csoportban tevékenykedtek a gyerekek. Edit nénivel és Anikó nénivel egy szép színes cserepes virágot készítettek papírból. Marcsi nénivel cicát és kutyát hajtogattak. Rita nénivel bepillanthattak a sakk világába. Mozogtak a földre kiterített nagy méretű sakktáblán, énekeltek és játszottak.
Felejthetetlen másfél órát töltöttünk el együtt.

Vendégünk volt Bosnyák Viktória író, műfordító

A Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 3. és 4. osztályosai számára emlékezetes nap lesz március 11. mert személyesen is találkoztak sokuk kedvencével, Bosnyák Viktória íróval.
A harmadikosok kötelező olvasmányai A sirály a király? illetve Amikor kivirágzott a fánk fánk. Az olvasó verseny 3. fordulójában pedig a negyedikesek is ezeket a könyveket olvasták. Sokan kölcsönzik a könyvtárból a Tündérboszorkány és a Mantyusok sorozat köteteit is.
A több mint egy órás találkozó felejthetetlen élményt nyújtott mind a gyerekek, mind a tanító nénik számára. Az írónő közvetlensége, humora, vicces történetei, játékai elvarázsolták a gyerekeket.
Többen okos kérdéseket tettek fel, melyekre pár pillanat múlva választ is kaptak.
A találkozó végén a legügyesebbek apró ajándékot kaptak. Természetesen nem maradt el az autogram kérés sem.
Eddig is szívesen olvasták a gyerekek Bosnyák Viktória könyveit de ez az élményekkel teli találkozó még népszerűbbé tette őt az ifjú olvasók körében.

Színház az egész világ! avagy színház-pedagógiai foglalkozások a Medgyessy iskolában

A tavalyi színház-pedagógiai foglalkozás sikerén felbuzdulva idén is rendhagyó módon emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról. A Budapesti Bábszínház pályázati lehetőségével élve az alsó tagozatos diákjaink a Holle anyó, a felsősök pedig a Coraline című mesedarabot tekinthették meg.
A tanulók életkori sajátosságuknak és érdeklődésüknek megfelelő előzetes feladatsort kaptak, mellyel felkeltettük kíváncsiságukat, ráhangolódhattak a történetre, sőt, maguk is írhattak hasonló témájú mesét. Támaszkodhattak más forrásból szerzett ismereteikre, élményeikre, kooperatív csoportmunkában kutakodhattak a könyvtárban, illetve a világhálón.
A színdarab megtekintését követően színházi élményeikre támaszkodva újabb kihívások elé néztek, játékos feladatlapot kaptak. A nyílt végű feladatok segítségével a látottak összegzése mellett lehetőség nyílt önálló véleménynyilvánításra, érvelésre is.
A sikeresen teljesítő osztályok a színházi élmény mellé tortát is kaptak jutalmul.

Minárik Lívia

Alsós farsang a Medgyessyben

Február 22-én rendeztük meg iskolánkban az alsós farsangot, melyet már nagyon vártak a gyerekek.
Először egy csodálatos „Vízgömb show” műsort élvezhettünk, melynek középpontjában egy különleges anyagokból, egyedi gyártású eszközzel készített vízgömb állt. Láthattuk, hogy mennyi füst fér el egy vízgömbben vagy képes-e embernagyságúra nyúlni. A produkció megmutatta, hogy a valóság sokkal több csodát rejt, mit gondolnánk. Ezt követően minden gyerek az ajándékba kapott buborékfújóval átvonult a tornaterembe, ahol önállóan is kipróbálhatták ezt a tudományt.
Ezután a Táncpalánták Mozgásművészeti és Sport Egyesület tornászai léptek színpadra. Táncukkal elvarázsolták a gyerekeket.
Őket követte az 1-2. évfolyam jelmezeseinek felvonulása. Sok, otthon készített, ötletes jelmezt láttunk. Megelevenedtek a mesefigurák de láttunk McDonalds menüt, pávát, nyuszit, pattogatott kukoricát, lego figurákat is.
A jelmezverseny után felvonultak a gyerekek az osztályokba, ahol sok érdekes és vicces játékkal készültek nekik a tanító nénik. Majd következett a 3-4. évfolyam felvonulása, ahol szintén nagyon sok ötletes jelmezt láthattunk.
Míg a zsűri meghozta a döntést, a gyerekeket büfé és zsákbamacska várta. Az eredményhirdetés során sok értékes jutalmat kaptak a legötletesebb jelmezesek.
Ismét egy élményekben gazdag délutánt töltöttünk el együtt

Felsős farsang a Medgyessyben

Március 1-jén pénteken rendeztük meg a felső tagozatos tanulók farsangi mulatságát. Mindenki izgatottan készülődött a programra.
Idén a musicalek világába kalauzoltak el bennünket az osztályok. Délután három órára vidám gyereksereg és az érdeklődő szülők elfoglalták az iskola auláját. Ezzel kezdetét vette a farsangi ünneplés. A New Dance Word táncos produkcióját láthatták először az osztályok, majd következtek a musical előadások. Nagyon ötletes produkciók születtek, többek között a Macskák, Rocksuli, Rómeó és Júlia, Pál utcai fiúk, Dzsungel könyve, Mary Poppins, Made in Hungária, Mamma Mia musicalekből. A zsűrinek idén is nagyon nehéz dolga volt, első helyezett a 6.c, második a 6.a és harmadik a 6.b osztály lett.
A farsang ideje alatt ínycsiklandozó sütemények, ízletes szendvicsek várták a falatozni vágyókat. Folyamatosan üzemelt a szívposta szolgáltatás. Újdonság volt az idén első alkalommal megrendezett Justdance táncverseny. Sikert aratott a zenefelismerő verseny is. Hatalmas ünneplés fogadta az első alkalommal kihirdetett bálkirályt és bálkirálynőt. A többi induló sem maradt cím nélkül, hiszen első, második udvarhölgyei lettek a királynőnek és a lovagi cím is kiosztásra került. Mindig nagy izgalommal várt tombolahúzással folytatódtak a programok, melyet a fergeteges hangulatú disco zárt.

Kocsány Gábor DÖK vezető tanár

Bornemissza Torna Kupán a Medgyessy lányai

Február közepén ismét meghívást kapott iskolánk a Bornemissza Torna Kupára. A versenyt a XVI. kerületi Bornemissza Péter Általános és Középiskola rendezte meg immár második alkalommal. A versenyre az ország minden pontjáról hívtak meg iskolákat, így joggal mondhatjuk, hogy jóval nehezebb volt a diákjaink feladata, mint a budapesti torna Diákolimpia döntőjében. Iskolánkat a II. és a III-IV. összevont korcsoportban képviseltettük. A verseny nehézsége és erős mezőnye ellenére csapataink megállták helyüket és tapasztalatokat szereztek a későbbi torna versenyekre. A II. korcsoport a 9., a III-IV. korcsoport a 10. helyen végzett.
A II. korcsoportos csapat: Kapitány Hanga, Pandula Nóra, Nyerges Nóra, Vass Luca, Könnyű Tamara (4/B osztály tanulói)
A III-IV. korcsoport: Németh Nikol (8/A), Gerencsért Orsolya (8/B), Pongrácz Petra, Pósa Lujza (6/A) Hegyi Renáta, Flórián Melinda (6/B)
A felkészítők Galamb Péter és Vecsei András voltak. Külön köszönjük a felkészítés segítését
Dr. Bertók Péternek, aki több edzésünket segítette hatalmas tapasztalatával.
A kerületi biológia tanárok másfél óra alatt javították ki az elkészített feladatlapokat. Majd ellenőrzés és az eredmények felsorolása következett. Szoros volt a verseny, egy- két pont volt az eltérés a diákok között és magas pontszámmal jutottak tovább a következő fordulóra.

Kerületi biológia verseny a Medgyessyben

A Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny kerületi fordulóját iskolánk rendezte.
2019.február 27-én szerda délután, 14 órakor kezdődött. Iskolánk igazgatója: Dr Bertókné Daróczi Marianna megnyitotta a versenyt, és jó munkát, pontos, figyelmes kitöltést kívánt a több mint harminc tanulónak. A 7. és 8. osztályos diákok 3 teremben írták a feladatokat, 100 kérdésre kellett válaszolniuk, 90 perc alatt. A gyerekek nagy lelkesedéssel kezdtek a feladatlapok kitöltéséhez, amelyben változatos feladattípusokat találtak. Volt szövegértés, keresztrejtvény, igaz-hamis állítás, növényi és állati fajnevek összerakása szótagokból, a megadott Természetbúvár újság cikkeiből képek felismerése. Kicsit a fajfelismerés nehéz volt, mert a képek fekete-fehér színben jelentek meg.
Munka közben gyümölcs levet és müzli szeletet fogyaszthattak a versenyzők, hogy jobban tudjanak koncentrálni, összpontosítani a feladatokra. A megadott idő lejárta előtt több tanuló elkészült a feladatokkal. Szerintük nem voltak nehezek a kérdések, könnyen megoldották. Szerintünk is ebben az évben nem volt nehéz a verseny. A tanulók vidáman beszélték meg felkészítő tanáraikkal a kérdéseket.
A kerületi biológia tanárok másfél óra alatt javították ki az elkészített feladatlapokat. Majd ellenőrzés és az eredmények felsorolása következett. Szoros volt a verseny, egy- két pont volt az eltérés a diákok között és magas pontszámmal jutottak tovább a következő fordulóra.
Szép helyezéseket értek el az Óbudai Árpád Gimnáziumból, a Fodros Általános Iskolából, a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából jöttek. Hasonló sikereket kívánunk a fővárosi megmérettetésen is áprilisban!

Magosné Kiss Róza/versenyszervező

Januári sportesemények

1. PAIS Kupa Labdarúgás III. korcsoport
Felhozó Focitorna
Január 18.-án eleget tettünk újra a meghívásnak a Pais iskolában.
Csapatunk lelkesen küzdött a helyi szabályok alkotta tornán.A helyi sajátosságokat megszokva egyre jobban játszott a csapat. Gólszerzésben fejlődnünk szükséges illetve védekezésben stabilizálódnunk kell és akkor többre hivatott lesz ez a kis csapat. Pörgős felhozó torna volt a tavaszi diákolimpiai küzdelmekre. Csapatunk IV. helyezés ért el.
Csapatagok: Finta Balázs, Könnyű Zoltán, Kapitány Koppány, Ossik Júlia, Illés Bálint (6. b), Hetzmann Marcell (5. a), Berki Kevin (6. c)
Kísérő tanár: Galamb Péter

2. Budapesti Úszás Diákolimpia I. korcsoport
Megúsztuk
Január 20.-án a BVSC uszodában rendezték meg a Budapesti Úszás Diákolimpiát. Sajnos csak egy gyerkőc vett részt a versenyen, mivel a másik diákunk lebetegedett.
A színvonalas, erős mezőnyű versenyre a Kerületi bajnoki cím után jutott ki Babková Dóra (2. a), aki 50 méter gyors- és hátúszásban indult el a megmérettetésen. Becsületesen, legjobb tudásához méreten ügyesen versenyzett. Mivel nagyon erős mezőny gyűlt össze szerte Budapestről, így a verseny rutin nélküli Dóri a 20-25.helyezések között végzett a számaiban. Büszkék vagyunk rá, hogy egyedüliként képviselte iskolánkat! Gratulálunk a versenyzéshez!
Kísérő tanár: Palotásné Horváth Melinda

3. Budapesti Torna Diákolimpia II-III-IV. korcsoport
Újra a Torna elitjében
Január 26.-án II. korcsoportos egyéni versenyzőink délelőtt (csapatverseny lett volna, de betegségek és más elfoglaltságok miatt csak egyéniben indultak) illetve a III-IV. Korcsoportos csapatunk délután lépett a porondra. Egyéni versenyzőink délelőtt kitettek magunkért. Szépen versenyezve, az erős mezőnyben a mezőny hátsó felében végeztek, de ez csak motiválta őket, hogy a jövőben jobban teljesítsenek. Gratulálunk!
A nagyobbak (III-IV. korcsoport) a tavalyi eredmény szinte másolva végeztek a VIII. helyen, de idén is több, nagyobb tapasztalattal bíró iskolát előztünk meg újfent. Egyénileg a tavalyi eredményeiktől jobbakat elérve teljesítettek, jövőre a cél az első 6.-ba kerülés. A fejlődés vitathatatlan! Gratulálunk!
· VIII. helyezés: Gerencsér Orsolya (8. b), Pongrácz Petra, Pósa Lujza (6. a), Hegyi Renáta, Flórián Melinda (6. b)
· Egyéni versenyzők II. korcsoport: Nyerges Nóra, Kapitány Hanga (4. b), Kiss Regina (4. a)
Kísérő tanár: Galamb Péter (III-IV. Korcsoport), Vecsei András (II. korcsoport)

Szülői fórum

Február 4-én egy érdekes, mindenkit foglalkoztató témára vártuk a szülőket iskolánkba. Meghívott vendégünk volt Soós Attila, a Nyitott Szemmel magazin főszerkesztője, aki Segítség, kamaszodik a gyermekem! címmel tartott vitaindító előadást.
Bemutatta a kamaszkor jellemzőit, testi, lelki változásokat. Kiemelte a jó kapcsolat fontosságát, melynek köszönhetően nem is érzi a gyermek, hogy neveljük. Hangsúlyozta, hogy a 12-13 éveseket már nem úgy kell nevelni, mint korábban, hanem elérkezik az indirekt nevelés időszaka. Tanácsokat adott a mindennapi gondok megoldására pl. hogyan kezeljük az udvariatlanságot, mit tegyünk, ha kamasz gyermekünk bezárkózik a szobájába és nem akar beszélgetni, hogyan segíthetjük a szülőkről való leválást. Az előadás után lehetőséget teremtettünk arra, hogy a szülők négyszemközt beszélhessenek a főszerkesztő úrral.

Kerületi Földrajz Verseny a Medgyessyben

A Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny kerületi fordulóját több éve iskolánk szervezi.
Ebben az évben február 18-án hétfő délután, 14 órakor kezdtük. Iskolánk igazgatója: Dr. Bertókné Daróczi Marianna pár kedves szóval megnyitotta a versenyt, és jó munkát, pontos, figyelmes kitöltést kívánt a tanulóknak. A 7. és 8. osztályos diákok külön teremben írták a feladatokat, 100 kérdésre kellett válaszolniuk, 90 perc alatt. A gyerekek nagy lelkesedéssel kezdtek a feladatlapok kitöltéséhez, amelyben változatos feladattípusokat találtak. Volt keresztrejtvény, igaz-hamis állítás, szövegértés, százalékszámitás és vaktérképeken, hegységek, városok megnevezése, bejelölése.
Munka után jól esett a versenyzőknek az üdítő és a szendvics, melyet a Gyermekmenza Kft-től kaptunk. Köszönjük támogatásukat! A megadott idő lejártakor a tanulók kicsit fáradtan beszélték meg felkészítő tanáraikkal a kérdéseket.
16 órától kezdődött a javítás, melyet a zsűri végzett. A kerületi földrajz tanárok másfél óra alatt javították ki az elkészített feladatlapokat. Majd ellenőrzés és az eredmények felsorolása következett. Szoros volt a verseny, egy- két pont volt az eltérés a diákok között. A végleges sorrendet a Tehetségtér és a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola honlapján olvashatjuk el tíz napon belül.
Szép helyezéseket értek el az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából (7. évfolyamon: 1. és 2. helyezés) és Pais Dezső Általános Iskolából (8. évfolyamon: 1. és 2. helyezés) jött tanulók. Hasonló sikereket kívánunk a fővárosi megmérettetésen is áprilisban!

Digitális alsós rajzversenyen a Medgyessy diákjai

Immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Kerék Általános Iskola és Gimnáziumban a Digitális rajzverseny, a kerület negyedik évfolyamos tanulói számára.
Közel 11 iskola nevezett a jó hangulatú, mindig barátságos légkörben zajló versenyre.
Iskolánkat Kapitány Hanga és Kisvirág Jázmin Fanni képviselte a 4. b osztályból. Rendkívüli rajztehetségük révén az 5. és a 6. helyet sikerült elérniük a versenyen, melyhez gratulálunk. A lányok nagy lelkesedéssel készültek a versenyre, melynek meg is lett az eredménye.

Magyar kultúra napja a Medgyessyben

A Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában január 22-én emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról.
Ebből az alkalomból ünnepi műsort szerveztünk, melyet Turcsánné Horváth Annamária, a Kincső Néptáncegyüttes vezetője állított össze. Miután a nagy számú közönség elfoglalta a helyét, Félegyházi Bence tanítványai léptek a színpadra. Trombitajátékukkal elkápráztatták a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt. Ezután iskolánk tanára, Góczán Bettina köszöntötte a vendégeket, szülőket és a tanulókat.
Vendégünk volt Schäffer Erzsébet újságíró, író, publicista, aki élvezetes előadásmódjával sokak kedvence. Három, számára fontos történetet mesélt el, melyekben rávilágított a gyermekekhez fűződő érzelmekre illetve a magyar néptánc jelentőségére, a népi hagyományok ápolására. Őt követték az országos szólótáncverseny díjazottjai. Táncukkal fergeteges hangulatot teremtettek.
Majd iskolánk énektanára, Viczián Gábor népdalfeldolgozásokat adott elő szaxofonon. Moldvai dalokat hallgathattunk az Aprókincsős lányok előadásában. Majd Özkan Berkáj zongorajátékában Liszt Ferenc művek csendültek fel. A műsort a Kiskincső zárta szatmári táncokkal.
Művészi élményekben gazdag egy órát töltöttünk el együtt.

Iskolaváró foglalkozás

Január 11-én 16:30-ra vártuk a nagycsoportos óvodásokat az első Magonc foglalkozásunkra.
A szülőket Dr. Bertókné Daróczi Marianna intézményvezető köszöntötte, majd bemutatta az iskolánkban folyó pedagógiai munkát, nyelvoktatásunk jellemzőit, magasabb óraszámban tanított tantárgyainkat, tehetséggondozó óráinkat, országos és budapesti versenyeredményeinket, továbbtanulási mutatóinkat és a szabadidős tevékenységeket. Bemutatkoztak a leendő elsős tanító nénik és a nyelvet tanító kollégák is.
Amíg a szülők a tájékoztatót hallgatták a gyermekeknek kézműves és zenés foglalkozásokat szerveztünk. Ügyesen készítettek papírból sapkát, hóemberes dobozkát, vidáman énekeltek és élvezték a hangszeres kíséretet.
Örömünkre szolgált, hogy sokan érkeztek hozzánk. Reméljük a következő foglalkozásokon is hasonló lesz a részvétel.

Játékos sportverseny

Iskolánk harmadszor vett részt a Játékos sportverseny budapesti döntőjében, és zsinórban másodszor ért el pontszerző helyezést, ezúttal a 6. helyre értünk oda.
A Játékos sportverseny egy alsósoknak (I-II. korcsoport) kiírt verseny, ahol a csapatban három-három 2008-2009-2010-es születésű fiú és lány versenyez, így éri el a csapatlétszám a 18 főt. A játékok sorverseny jellegűek, minden feladatot 12 gyermek hajt végre. Minden évben sorsolják a feladatokat, így a döntőben mindig más nyolc feladatot kell végrehajtani. Az idei játékok többek között: akadálypálya, floorball-váltó, várfoglaló, négykézláb járás, kötélhúzás.
A verseny során többször változtattuk a helyünket a mezőnyben, végül a hatodik helyen értünk célba. Amellett, hogy ismét pontot szereztünk iskolánknak, a gyerekek mindvégig élvezték a versenyt, a feladatokat, segítették egymást, nagyon jó volt az összhang a különböző korú tanulók között.
A kiváló szervezést köszönjük az Újlak utcai Általános Iskolának!
A csapat tagjai: Pandula Nóra, Andriska Anna, Kapitány Killa, Kövér Laura, Nyerges Nóra, Hunyadi Gergő, Molnár Gergő, Kovács Gábor, Oroszi Csaba, Csordás Alex (mind 4. b), Ács Péter (4.a), Kiss Regina (4.a), Vass Gergő (3.b), Karácsonyi Viktor (3.a), Kafka Mia, Gajdos Fruzsina, Götz Réka Bíborka, Masud Armand (mind 2.b)

Medgyessy a Futsal Budapesti élmezőnyében

2019.01.09-én került megrendezésre a Budapesti Futsal Diákolimpia IV. korcsoportos döntője a szokásos Lőrinci Sportcsarnok (felújítják) helyett a Soroksári úti Labdakert Sportklubban. Iskolánk második alkalommal vett részt a budapesti döntőben.
A sportágra jellemző különböző szabályrendszer most kissé módosult a helyszín miatt, de jól alkalmazkodott csapatunk az új dolgokhoz.
A diákolimpián 14 iskola vett részt. Csapatunk „B” csoportban került. Mindkét csoportban hét-hét csapat kapott helyet. A csoportokból az első és második helyezett csapat jutott tovább az elődöntőbe. Titkos cél a továbbjutás volt a csoportból a torna előtt, de a csoportbeosztás után ez nagyon komplikáltnak tűnt!
Sorsolás úgy hozta, hogy a mindig aktuálisan lejátszott kettő mérkőzés után egy meccsnyi pihenőt kapott a csapat.
Hat csoportmeccset játszott csapatunk, ebből 5 győzelem sorozatban majd egy 1 vereség lett a csoport vége. Ez azt jelentette, hogy biztos volt az elődöntő tehát a LEGJOBB négy! Az utolsó csoport meccsen elszenvedett vereség ellenére is bravúrosan, taktikusan, jól és nagy szívvel játszott mindenki. Sok-sok szép támadást vezetve, gólokat rúgva illetve stabil védekezést produkálva.
Csoportmérkőzések:
Medgyessy – Városligeti Általános Iskola (XIV. ker.) 5-2 Hunyadi M.(2), Németh M., Galgóczi L., Csitári K.
Medgyessy – Grassalkovich Antal Általános Iskola (XXIII. ker.) 4-0 Németh M., Hunyadi M., Galgóczi L., Csitári K.
Medgyessy – Dózsa György Gimnázium (XV. ker.) 3-0 Hunyadi M.(2), Németh M.
Medgyessy – Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola (IV. ker.) 2-0 Németh M., Csitári K.
Medgyessy – Vajda Péter Sportiskola (VIII. ker.) 2-0 Csitári K. , Galgóczi L.
Medgyessy – Gloriett Sportiskolai Általános Iskola (XVIII. ker.) 0-2
Ezzel a várakozásokat felülmúlva továbbjutottunk csoport másodikként az eldöntőbe. Itt minden mérkőzés már ajándék volt a csapat számára, a rendkívül fárasztó sorozatos csoportmérkőzések után. De csapatunk a fáradtság ellenére, minél jobb eredményt szeretett volna elérni. A elődöntőben illetve a helyosztón már nagyon komoly háttérrel, bázissal rendelkező iskolákkal találtuk szembe magunkat.(pl. Komplett futsal csapat, korosztályos válogatottak sora). Ehhez hozzájött a fásultság, egy-két kisebb sérülés és ebből adódó koncentráció hiánya, valamint a következő két ellenfél jelentős fizikai fölénye.
Az elődöntőben a Széchenyi István Általános Iskola (XXI. ker.) várt ránk, amely iskola megnyerte az „A” jelű csoportot. Az első pár percben eldőlt, hogy mind technikai, mind fizikai fölényüket érvényesítve ők jutnak a döntőbe. Csapatunk küzdött, de a fáradságot és ezzel járó hibákat már nem tudták legyőzni. ( 0-6)
A bronzmérkőzés jutott legkésőbbre a Gyulai István Általános Iskola (XX. ker.) ellen, amelyre már mondhatni csak a szívük vitte ki őket a pályára, mert a fizikai határaikat feszegették páran, sérülésekkel együtt játszva. Igaz itt is jelentős fizikai fölényben volt az ellenfél, de a mérkőzés első harmadában partiban voltunk, sőt nekünk akadt több helyzet. Ezután lemerült teljesen az elem a gyerekeknél. Hengerelt az ellenfél, végén a becsület gólunk is megszületett (Szűcs M.) (1-7)
Végeredményben az előkelő IV. helyezést érte el a Medgyessy! Szenzációs eredménynek tartom! Le a kalappal a csapat előtt, hogy végig küzdötték ezt a hosszú napot eredményesen!
„Csapatunk a hosszú nap alatt nyolc intenzív mérkőzést játszott, amely végére érezhető volt a fásultság és dekoncentráció. Ezt feledtette a csoportban mutatott játék és a küzdőszellem a mérkőzéseken. Elégedett vagyok az eredménnyel és mutatott játékkal is! Jobban teljesítettek a srácok, mint azt reméltem az elején. Szerintem csak én voltam, aki hitt az elején a csapatban, bíztam a „futsalosaink” tudásában! Nem is kellett csalódnom, végül ők is elhitték, hogy képesek kiemelkedő teljesítményre! Tavaly külön kiemeltem a kapusunkat (ő hozta jó formáját) a csapatból, viszont most a CSAPATOT tudom egyben kiemelni ezután a kiemelkedő teljesítmény után. Összességében bravúros szereplésen van túl iskolánk ismét!” – Galamb Péter, Testnevelő tanár
Csapattagok:

 • Hrubecz Tamás (8.b)
 • Németh Márton (8.b)
 • Szűcs Máté (8.b)
 • Galgóczi Levente (8.a)
 • Hunyadi Mátyás (7.b)
 • Csitári Kevin (7.b)
 • Holl Bálint (7.a)
Karácsonyi koncerten a Medgyessy iskola diákjaival

Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány

2018.évi Családok éve - Erzsébet karácsony

Novemberben nagy izgalommal vártuk az alapítvány értesítését, hogy részt vehetünk-e a rendezvényen. Végre december elején megérkezett a várva-várt e-mail az örömteli hírrel: NYERTÜNK.
Ennek köszönhetően december 20-án 23 diák és két kísérő tanár részt vehetett iskolánkból e nagyszabású karácsonyi koncerten. A helyszínét idén a Papp László Sportaréna biztosította. A meghitt karácsonyi hangulatot és az igényes szórakozás lehetőségét a művészeti élet különböző területén jeleskedő művészcsaládoknak köszönhettük.
Felcsendült komoly- és könnyűzene, gyönyörködhettünk cirkuszművészetben, elvarázsolt bennünket a néptánc és népzene világa.
A gyerekek a koncerten a művészekkel együtt énekelhettek, táncolhattak, interaktívan, a nézőközönséget bevonva zajlottak a produkciók.
Karácsony lévén az ajándék sem maradhatott el, kaptak fából készült készségfejlesztő játékokat, színező készletet és modern világunkat megidéző szelfibotot.
Köszönjük a lehetőséget és a színvonalas művészeti élményt.

Minárik Lívia és Kocsány Gábor

2019 decemberi Sportesemények

1. Szivacskézilabda – Mikulás Kupa (II. korcsoport)
Játék a főszerepben
December elején (4.-én fiúk és 5.-én lányok) hagyományoknak megfelelően megrendezésre került a Pais Dezső Általános Iskolában a Mikulás Kupa. A meghívott iskolák szivacskézisei sok gólt dobtak, szép támadásokat vezettek, sokat játszottak, amelyet nagyon élveztek! Jó hangulatú mérkőzéseket vívtunk.Ilyenkor mindenki győztes tehát az érmek mellett Mikulás csomagokat és szaloncukrot is kaptak a gyerekek!
II. korcsoport Fiú– Mikulás Kupa – Szivacskézilabda:

 • Juhász Barnabás, Hunyadi Gergő (4.b), Samu Gergő (4.a), Cseke Botond, Polonka Gábor, Musa Kristóf (3.b),Kállai Magor, Berecz Bence, Seres Norbert (1.b), Gábos Szabolcs, Masud Armand, Gábriel Milán (2.b)

Kísérő: Galamb Péter
II. korcsoport Lány– Mikulás Kupa – Szivacskézilabda:
 • Farkas Réka (5.b), Fülöp Hanna, Pósa Eszter, Rich Lea, Kiss Regina, Molnár Kinga, Trajer Dóra, Lukovszki Lili (4.a), Vass Luca, Andriska Anna, Kapitány Hanga, Edvi Vivien (4.b) Bakos Boglárka, Bessenyei Vivi, Kovács Nóra (3.a) Kiss Emília, Pasek Flóra, Horváth Zsaklin (3.b) Faller Szonja (2.a), Erdődi Ráhel, Götz Réka Bíbor, Kaffka Mia (2.b), Csomor Lili (1.b)
Kísérő: Palotásné Horváth Melinda
2. Asztalitenisz Budapesti Diákolimpia (III-IV. korcsoport)
Budapest Asztalitenisz térképén a Medgyessy
December 10.-én az Ormai László Asztalitenisz Csarnokban rendezték meg a Budapesti „B” Kategóriás Asztalitenisz Diákolimpiát (nem hivatalos versenyzők vehettek részt).Iskolánkból Balázs Fanni (6.b) jutott ki a versenyre a Kerületi bajnoki címével. Fanni lelkesen készült az eseményre, edzésekre járt szorgosan. A versenyen nehéz csoportba került,mivel itt már a III.(5-6.osztály) és a IV. korcsoport (7-8.osztály) egyben versenyzett. Három mérkőzést játszott partiban volt minden mérkőzésen, szettet nyert, de sajnos mérkőzést nem. A csoport jelentette a végállomást (10-14.hely), de kijelenthető, ha ilyen szorgalmasan jár tovább is edzésekre, akkor látható, töretlen fejlődés mellett jövőre jobb eredményt érhet el, ami reális cél lehet számára!
Kísérő tanár: Galamb Péter
Gratulálunk!
3. Falmászás Kerületi Diákolimpia (V-VI. korcsoport) – Középiskolás!
Bátran vállalkozunk a Medgyessyben
December 10.-én került megrendezésre a KÖZÉPISKOLÁSOK számára kiírt Falmászás kerületi Diákolimpia a Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Kérdezhetnék, hogy mi miért indultunk egy középiskolás versenyen?! Egyszerű az indok, a tavalyi sporteredményeket látva meghívták az iskolát erre a versenyre. Tanulók között gyorsan végig érdeklődve, hogy kinek lenne kedve indulni találtunk vállalkozó kedvű diákokat! Köszönjük nekik! A limitált létszám (2 fiú,2 lány) miatt volt olyan is, aki lemaradt a versenyről. Lányoknál Kocsis Zsuzsa (7.a) és Bakó Zsófia (7.b) míg a fiúknál Hunyadi Mátyás (7.b) és Szarka Erik (8.a) vett részt a versenyen. A versenyen nagyon jól teljesítettek diákjaink, bátran, ügyesen mászták meg a számukra ismeretlen falat. Szép eredményeket értek el, ebből kiemelkedik Bakó Zsófia (7.b) III. helyezése! De a többieknek is jár a dicséret, mivel ezek az eredmények a középmezőnyt jelentették a középiskolások között is!
V-VI. korcsoport!!!(Középiskolás) - Kerületi DO - Falmászás:
 • III. hely egyéni – Bakó Zsófia (7.b) !!!
 • VIII. hely egyéni Szarka Erik (8.a)
 • XII. hely egyéni Hunyadi Mátyás (7.b)
 • IV. hely csapat Szarka Erik (8.a) – Hunyadi Mátyás (7.b)
Kísérő: Horváth Gábor
4. II. Medgyessy Rapid Házibajnokság – Labdarúgás (Osztálybajnokság)

December 14.-én pénteken délután második alkalommal került megrendezésre a Labdarúgó házibajnokság osztályok között. A beígért induló csapatok többsége lelkesen megjelent, szinte minden osztály képviselte magát a felső tagozatban fiú és lány csapatokkal is. A cél a jövőre nézve hogy minden felsős osztályból legyenek csapatok mind fiúkból, mind lányokból.
Lelkesedéssel nem volt gond mivel volt olyan osztály ahonnan több csapat is indult!
A mérkőzések jó hangulatban, jó színvonalon folytak a délután során. A lányok az Aulában, fiúk a Tornateremben mérkőztek meg egymással! Fiúknál külön az 5-6.osztályban illetve a 7-8.osztályban játszottak, amely végén a két korosztály győztese is megmérkőzött. A végső győztes a tavalyihoz hasonlóan a 8.b-1 –es csapata lett (tavaly ugye 7.b-1; Bakó Gergely, Németh Márton, Szűcs Máté). Tehát címvédés történt.
Lányoknál a 8.osztályosok (vegyes a-b) nyerték meg a kupát! (Musa Roxána, Horváth Alexandra 8.a, Sipos Alexandra 8.b)
Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a torna szervezésében és lebonyolításában! Külön köszönöm dr. Bertókné Daróczi Marianna intézményvezetőnek hogy lehetővé tette az érmek és a díjjak beszerzését! Köszönöm még Papp Gábor kollégának, hogy játékvezetőként visszatért kicsit az iskolába erre a délutánra! – Galamb Péter Végeredmény
Lányok
 • 1. 8.AB Musa R., Horváth A.,Sipos A.
 • 2. 6.A Musa D., Grósz T.,Dózsa L.,Pongrácz P.
 • 3. 7.A Juhász R., Mészáros R., Kocsis Zs.
 • 4. 4.B Vass L., Edvi V., Andriska A.
 • 5. 6.C Keresztes A., Pető V., Herczeg L.
 • 6. 6.B Ossik J., Szökő D., Balázs F.
 • 7. 5.B Nagy D., Bakos B., Farkas R.
Fiúk (5-6. osztály)
 • 1. 6.B-1 Kapitány K., Finta B.,Illés B.
 • 2. 6.B-2 Ponyecz O., Könnyű Z.,Szondi M.
 • 3. 6.A Musa D., Gyetvai M., Monoki Zs.
 • 4. 6.C Berki K., Pasek D., Hegyi T.
 • 5. 5.B Nagy I., Molnár T., Pascu G.
Fiúk (7-8. osztály)
 • 1. 8.B-1 Bakó G., Németh M., Szűcs M.
 • 2. 7.B Hunyadi M., Csitári K., Magyar B.
 • 3. 8.A Galgóczi L., Szarka E.,Pekár M.
 • 4. 8.B-2 Hrubecz T., Szabó N., Madarász M.
Vándor Kupa Nyertesei – Abszolút bajnokok:
Fiúk: 8.B-1 Bakó G., Németh M., Szűcs M.
Lányok: 8.AB Musa R., Horváth A.,Sipos A.
5. I. Medgyessy Luca Kupa – Labdarúgás
December 15.-én Szombaton a Luca-napi vásár után kicsit közelebb próbáltuk hozni a tanárokat illetve a diákokat egymáshoz egy hangulatos kötetlen foci mini tornával.
A tornán két tanári csapat illetve az előző nap nyertes 7-8.osztályos csapat, s az 5-6.osztályos győztes csapat vett részt!
Hangulatos, küzdelmes, szórakoztató mérkőzéseket láthatott a közönség. Az 5-6.osztályos csapat nagyon bátran küzdött a jelentős fizikai fölénnyel szemben, olykor nagyon szép, kombinatív játékot mutatva. Eredménye az lett, hogy a Tanári B csapatot elkapva (döntetlen) csak a gólkülönbséggel szorultak a negyedik helyre. A torna elején már körvonalazódott, hogy a Tanári A csapat és 7-8.osztályos csapat kerülhet ki győztesen. Nagy küzdelem volt végig, az utolsó egymás elleni mérkőzésen, ahol a gyerekek megmutatták, hogy mennyire tudnak küzdeni ha van megfelelő cél. A cél az volt, hogy megelőzzék a tanárokat. Ez végül sikerült, mivel az utolsó mérkőzésen elért döntetlen azt eredményezte, hogy jobb gólkülönbségének köszönhetően a 7-8.osztályosok megnyerték ezt a kupát!

Luca napi vásár a Medgyessyben

December 15-én 9 órakor karácsonyi zenével megnyitotta kapuit a Luca napi vásár. Egymás után érkeztek az osztályok, hogy kirakják portékáikat az előre elkészített asztalokra.
A legtöbben karácsonyi díszeket árultakde megtalálhattunk ötletes mécseseket, gyertyákat, adventi koszorút és egyéb apró karácsonyi ajándékokat is. A legtöbb díszt a gyermekek saját kezűleg készítették de volt osztály, ahol a szülők is sokat segítettek.
Aki körbejárta a vásárt, megcsodálhatta a karácsonyi üdvözlapokat, melyeket egy verseny keretében készítettek a gyerekek. Ráadásul szavazhatott a szerinte legjobban sikerült alkotásokra.
11 órára mindenkinek a kezében volt egy-két apróság, melyet a szeretteinek szánt. Kellemesen telt a délelőtt. A vásári forgatag, az ajándékok beszerzése ünnepi hangulatot varázsolt mindenki szívébe.

Fenyődíszítés az óvodásokkal

December 18-án délelőtt a Medgyessy alsós diákjai és a Cseresznyevirág Művészeti Óvoda apróságai körbeállták az iskolánk előtt álló fenyőt, hogy közösen ünnepi díszbe öltöztessék.
A fenyődíszítést Dr. Bertókné Daróczi Marianna intézményvezető nyitotta meg majd közösen elénekeltük a Kis karácsony című dalt. Ezután Bakos Boglárka és Karácsonyi Viktor a 3.a osztályból rövid verssel teremtettek ünnepi hangulatot.
Majd az iskolások és az óvodások is felrakták az általuk készített díszeket a kis fenyőre.
Jaj de pompás fa közös éneklése zárta ezt a rövid de annál meghittebb programot. Jó látni, hogy évről-évre egyre szebb lesz a fenyőnk, melyet együtt díszítünk az óvodásokkal.
Az eseményről készült videót itt tekintheti meg

Adventi foglalkozás a könyvtárban

December 11-én és 13-án délután az érdeklődő alsósok ellátogattak a könyvtárba, ahol kézműveskedéssel egybekötött foglalkozáson vettek részt.
Karácsonyi dalok, versek és mesék teremtettek ünnepi hangulatot. Jutott idő a meghitt beszélgetésre is. A gyereke elmesélték, kinek mit jelent az adventi időszak és a karácsony.
A foglalkozás végén karácsonyi üdvözlőlapot illetve szalvétagyűrűt készítettek.
Jól érezték magukat és már várják a tavaszi foglalkozást.

Német vers - és prózamondó, kisjelenetjátszó verseny

November 21-22-én a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola adott otthont a kerületi német vers-és prózamondó, kisjelenetjátszó versenynek.
A megnyitón Dr. Bertókné Daróczi Marianna intézményvezető köszöntötte a versenyzőket, szülőket, vendégeket majd Szegediné Wurm Judit nyelvi munkaközösség-vezető, a verseny szervezője bemutatta a zsűri tagjait és ismertette a verseny menetét.
Ezután a nemzetiségi osztályok sváb táncában gyönyörködhettünk majd a versenyzők, a kisjelenetjátszók kivételével felvonultak a termekbe és elkezdődött a verseny.
Miután minden gyermek elmondta a választott verset, prózát illetve megmutatta színészi képességeit a színpadon, a zsűri tanácskozásra visszavonult. Nehéz dolguk volt mert sok tehetséges előadó közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. Miután megszülettek az eredmények, kiosztották az emléklapokat és az ajándékokat.
Köszönjük a zsűri munkáját és gratulálunk a helyezetteknek!

Gálaműsor a Medgyessyben

A Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában november 29-én emlékeztünk meg a német kultúra napjáról. Ebből az alkalomból ünnepi gálaműsort szerveztünk, melyet Neubrandt Istvánné, az Óbudai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitott meg.
A színes műsorban javarészt az iskola tanulói léptek fel, de nagy örömünkre többen elfogadták meghívásunkat a néhány nappal korábban lezajlott német vers-és prózamondó verseny győztesei közül is. A szavalatok és prózai művek között alsó tagozatosaink nemzetiségi táncai tették változatossá, vidámmá a műsort. Idén ősszel indult útjára iskolánkban - egyszerre 4 évfolyamon is - a táncoktatás. Ez volt az első komoly, népes közönség előtt való fellépésük. Nagy sikert arattak a gyerekek, büszkén viselték új táncruháikat, amelyek a Német Nemzetiségi Önkormányzat anyagi támogatásával készültek. A műsort egy vidám kisjelenet és a tanárainkból verbuválódott énekkar fellépése zárta. Végezetül Neubrand Istvánné virággal köszöntötte a német nemzetiségi hagyományokat lelkesen ápoló 3. kerületi oktatási-nevelési intézmények képviselőit.

Szegediné Wurm Judit
mk-vezető

Novemberi sportesemények

1. Asztalitenisz Kerületi Diákolimpia (III-IV. korcsoport)
Ragyogó szereplés Ping-Pongban
November 6.-án (III. korcsoport) és November 8.-án (IV. korcsoport) rendezték meg a Fodros Általános Iskolában a kerületi Ping-pong Diákolimpiákat. A házibajnokságon jól szereplő diákok vehettek részt az eseményen.
Kisebbeknél a fiúk helyt álltak, a lányok bravúros teljesítménnyel szerepeltek! Balázs Fanni személyében egyéni kerületi bajnokunk is lett, valamint párosban is a csúcsra jutottak Ossik Júliával párban. Fanni képviselni fogja az iskolát a Budapesti Döntőben, egyéniben!
Nagyobbaknál már nagyon erős mezőny gyűlt össze, ez egyéniben látszott leginkább. Párosban a fiúk a döntőig meneteltek ahol kettő nagyon jó, élvezetes meccset játszottak, végül a III. helyezést érték el! Kis szerencsével előrébb is végezhettek volna!
III. korcsoport Asztalitenisz Kerületi Diákolimpia eredményei:

 • IV. hely Páros - Kapitány Koppány Félix – Finta Balázs (6. b)
 • I. hely Balázs Fanni (6.b)
 • III. hely Ossik Júlia (6. b)
 • I. hely Páros - Ossik Júlia – Balázs Fanni (6. b)
IV. korcsoport Asztalitenisz Kerületi Diákolimpia eredményei:
 • VI. hely Egyéni – Hunyadi Mátyás (7. b)
 • III. hely Páros – Hunyadi Mátyás (7. b) – Hrubecz Tamás Kristóf (8.b)
Kísérő tanár: Galamb Péter
Gratulálunk mindenkinek!
2. Úszás Kerületi Diákolimpia (I. és IV. Korcsoport)
Úszásban is érmesek
November elején (I. korcsoport) illetve november végén (IV. korcsoport) megrendezésre kerülő úszás diákolimpián is kitettek magukért tanulóink!
I. korcsoportban egy indulónk volt, viszont ő tarolt azokban a számokban ahol indult! Kijutva a Budapesti Döntőre!
IV. korcsoportban nehezen álltak össze a csapatok illetve a résztvevők, ennek ellenére a fiúk becsülettel küzdöttek a kifejezetten erős mezőnyben. Lány csapat tagjai amely számokban elindultak nagyon szép eredményeket értek el, több dobogós helyezéssel! Sőt csapatban kerületi bajnok lett a lány csapat! Budapesti döntőre itt is jutottak ki diákjaink!
I. korcsoport Kerületi Diákolimpia eredményei:
 • I. hely Babka Dóra (2. a) – 50 m hátúszás
 • II. hely Babka Dóra (2. a) – 50m gyorsúszás
IV. korcsoport Kerületi Diákolimpia eredményei:
 • VI. hely Váltó Fiú (Szalontai Marcell ,Kocsis Gellért 7.a, Szűcs Máté Csanád,Auer Viktor Kristóf 8.b)
 • III. hely Kocsis Zsuzsa 100 m – Mellúszás
 • VI. hely Kocsis Zsuzsa 100 m – Gyorsúszás
 • II. hely Nyeste Zsófia 100 m – Gyorsúszás, Hátúszás
 • III. hely Németh Nikol 100 m – Hátúszás
 • V. hely Urai Zoé – 100 m Mellúszás
 • I. hely Váltó Lány (Kocsis Zsuzsa,Nyeste Zsófia 7.a, Urai Zoé 7.b,Németh Nikol 8.a)
Kísérő tanár: Palotásné Horváth Melinda (I. korcsoport), Horváth Gábor (IV. korcsoport) Gratulálunk mindenkinek!
3.Kosárlabda Kerületi Diákolimpia (IV. korcsoport)
Korrekt teljesítmény
November 9.-én a Veres Péter Gimnáziumban megrendezett versenyen megfelelő teljesítménnyel a dobogó legalsó fokáig jutottak. Korosztályban még mindig kicsit kilógtunk, de ez nem látszott meg a csapat játékában. Bátor, támadó játékot mutatott a csapat!
 • III. hely Csapat – Kiss Koppány, Kiss Csanád, Könnyű Zoltán, Ponyecz Olivér (6.b), Hunyadi Mátyás,Csitári László Kevin (7.b),Szabó Norbert (8.b)
Kísérő tanár: Galamb Péter 4. Floorball Budapesti Diákolimpia (III. korcsoport)
Kezdésnek nem rossz
November 13.-án a VIII. kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában rendezték meg a Budapesti Floorball Diákolimpia döntőjét. Iskolánk először vett részt ebben a sportágban ilyen jellegű megmérettetésen. Sok új dolgot tapasztaltunk meg, milyen is ez a sportág. A csapat tagjai kezdő tudásukhoz mérten mindent beleadva játszottak. Tisztes, vállalható eredményeket elérve a láthatóan sokkal képzettebb ellenfelekkel szemben!
 • VII. hely Csapat (Oszlánszki Máté 7. b, Kapitány Koppány, Illés Bálint, Berliner Gábor 6. b)
Kísérő tanár: Galamb Péter
Floorball Budapesti Diákolimpia (II. korcsoport)
Intézményünket a II. korcsoportban a 4. b osztály tanulói képviselték, Vecsei András felkészítésével. Első megmérettetésük ellenére a fiú és a lány csapat is továbbjutott a csoportjából, majd a helyosztókon az ötödik helyet szerezték meg.
 • Lányok: Andriska Anna, Edvi Vivien, Kisvirág Fanni, Könnyű Tamara, Varga Letícia, Vass Luca.
 • Fiúk: Hunyadi Gergő, Oroszi Csaba, Csordás Alexander, Masud Maiwand, Juhász Barnabás.
5.Ergométeres Evezés Kerületi Diákolimpia (II-III.-IV. korcsoport)
Medgyessy-s Éremeső az Ergo Diákolimpián
November 29-én a Fodros Általános Iskolában megrendezésre került a kerületi Ergométeres Evezés Diákolimpia. Az eseményen iskolánk nagy létszámú versenyzői gárdával jelent meg, ami 40 főt jelentett a 2003-2009-ig születtettek korosztályaiból. Háziversenyen elért eredmények alapján vehettek részt a tanulók!
A tavalyi kerületi eredményeket is túlszárnyalva szerepeltek diákjaink. A legkisebbektől a legnagyobbakig jól teljesítettek, rengeteg kiemelkedő teljesítmény akadt!
Akik 1-2.helyezést értek el azok részt vehetnek az Országos Döntőben!
16 dobogós helyezést értünk el illetve további 14 db 4-5-6.helyezéseket!
Hat kerületi bajnokunk lett, ebből ketten Götz Kata Kincső (6. b) és Csöndör Nóra (7. b) címvédéssel lett újra bajnok!
Eredményeink:

2009-es születésűek:2008-as születésűek:2007-es születésűek:2006-es születésűek:2005-ös születésűek:2004-es születésűek:2003-as születésűek:
III. Kerületi bajnok: Trajer Dóra 4.a3. helyezés Hrubecz Jázmin Virág 4.a III. Kerületi bajnok: Götz Kata Kincső 6.b 2. helyezés: Nyeste Zsófia 7.a III. Kerületi bajnok: Csöndör Nóra 7.b 2. helyezés: Fodor Dorina 8.a 4.helyezés: Bakó Gergely 8.b
2. helyezés: Andriska Anna 4.b5. helyezés: Bódy Laura Diána 4.b 2. helyezés: Henglár Zita 6.b3. helyezés: Bundik Hanna 6.c 4. helyezés: Bakó Zsófia 7.b 4. helyezés: Ruzicka Dávid Barnabás 8.a
3. helyezés Könnyű Tamara 4.b 6. helyezés: Farkas Réka 5.b3. helyezés: Kovács Hanna Zsófia 5.a 5. helyezés: Szabó Milán Pál 6.a5. helyezés: Sziget Szonja 7.b 5. helyezés: Szabó Norbert 8.b
5. helyezés: Kiss Regina 4.a III. Kerületi bajnok: Hetzmann Marcell 5.a 6. helyezés: Balázs Fanni 6.bIII. Kerületi bajnok: Auer Viktor Kristóf 8.b6. helyezés: Monoki Lajos 8.a
III. Kerületi bajnok:Faller Botond 4.a 3. helyezés: Pascu Gergő 5.b 3. helyezés: Nagy István 5.b 5. helyezés: Garancz Márk Gellért 7. b
4. helyezés: Nagy Gábor Bence 4.a 5. helyezés: Pallagi Norbert János 4.b
5. helyezés: Pfendtner Ádám 4.a

Kísérő tanárok: Galamb Péter,Horváth Gábor
A tavalyi év után nagy reményekkel vártam ezt a versenyt. Nem is csalódtam tanulóink teljesítményében, sőt a többség másodperceket javított az előző eredményein! Köszönöm a diákoknak a kimagasló hozzáállásukat és versenyzésüket! Továbbá köszönettel tartozunk a felkészítésben részt vett tanárainknak, szülőknek. Gratulálok minden részvevőnek!

Budapest élmezőnyében a Medgyessy

Rangos elismerést kapott a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. Intézményünk a 2017-2018-as tanévben rendezett budapesti diákolimpiákon elért összpontszáma alapján bekerült a főváros legjobb 12 általános iskolája közé.
A Budapesti Diáksport Szövetség rendezésében november 12-én adták át az elismerést a Fővárosi Önkormányzat dísztermében. A rendezvényen többek között jelen volt a BDSZ részéről Pinnyei Richárd főtitkár, az MDSZ-től Varga András elnökségi tag, Budapestet pedig Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes képviselte. Az esemény rangját emelte, hogy díszvendégként elfogadta a meghívást Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, a Nemzetközi Fair Play Szövetség elnöke.
A fővárosi elismerést Galamb Péter testnevelő munkaközösség-vezető kollégámmal közösen vettük át, de ez nem jöhetett volna létre dr. Bertókné Daróczi Marianna intézményvezető asszony sport iránti elkötelezettsége nélkül. Továbbá szeretnék köszönetet mondani minden testnevelést tanító kollégámnak, az alsó és felső tagozaton egyaránt, hiszen a gyermekekkel való napi munkából mindenki kivette a részét.
Intézményünk a tavalyi évben (a korcsoportokat külön számolva) tizenkilenc budapesti diákolimpián vett részt. A sportágak az atlétika, mezei futás, labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, futsal és a torna voltak. Legeredményesebbek a futsalban, atlétikában és a tornában voltunk. Az idei tanévben bővítettük a repertoárt: a fent nevezett versenyek mellett neveztünk floorballra, amelyen rögtön két ötödik és egy hetedik hellyel nyitott a Medgyessy. Januárban pedig nevezünk a Játékos sportversenyre, amely alsó tagozatos gyermekek részére kiírt verseny.
Célunk nem más, mint jelen tanévben is tartani a szintet, a gyermekeknek minél több sportolási és versenyzési lehetőséget biztosítani, kihasználva a Budapest adta lehetőségeket.

Egészségnap

Iskolánk hagyományosan, minden tanév novemberében megrendezi az Egészségnapot. Játékos feladatokkal, előadásokkal hívjuk fel a figyelmet az egészséges életmód megismerésére, gyakorlására, kialakítására.
Az 5-6.osztályos tanulók 5 állomáson foglalkoztak az egészséggel kapcsolatos kérdésekkel.

 • A sport állomáson az egész osztályt megmozgató feladatok voltak. Sorversennyel és partizán játékkal zárult ez a foglalkozás.
 • A következő teremben az elsősegélynyújtás fontosságáról hallottak előadást, majd „sérült” osztálytársukat kötözték be, illetve a mentőhívást gyakorolták.
 • A harmadik helyszínen az 5. évfolyamosok a testi higiéniáról, a 6. évfolyamosok a fogápolásról hallottak információkat, majd a helyes fogmosást gyakorolták.
 • A negyedik teremben az egészséges táplálkozás volt a fő téma. Először egy előadást néztek meg A zabpehely, mint egészséges reggeli címmel. Majd az előkészített anyagokból-zabpehely, méz, kakaó, fahéj, áfonya, alma-elkészítették saját tízóraijukat. A gyerekek élvezettel fogyasztották az egészséges zabpehelyféléket, volt olyan gyermek, aki először kóstolt ilyet.
 • Az ötödik állomáson különböző zöldségfélékből pl: fejes káposzta, uborka, lila káposzta, brokkoli, karfiol, retek, sárgarépa, petrezselyemzöld, szemes bors, szegfűszegből készültek a „zöldségképek”. Minden osztály két tálcára készíthette kreatív kompozícióját.

A 7-8. osztályos tanulóknak előadókat hívtunk- pszichológust, katasztrófavédőket, rendőrt és orvostanhallgatókat-akik bemutatót, foglalkozást tartottak a megadott témákban.
 • Az első teremben a kábítószerfogyasztás veszélyeire hívta fel a figyelmet a rendőrnő. Bemutatóján a mindennapi élet helyes magatartási szabályairól is beszélt.
 • A kémiai előadóban az orvostanhallgatók szexuális felvilágosító előadást tartottak vetítéssel egybekötve, melynek végén óvszert is kaptak a tanulók.
 • A pszichológus előadást, foglalkozást tartott a kamaszkori lelki és szellemi fejlődésről. Előadásának fő témája: A Boldogság pszichológiája volt, mely mindenki számára nagyon fontos. Felhívta a figyelmet mások megismerésének fontosságára, ezzel segítve a jobb osztályközösségek kialakítását.
 • A katasztrófavédők a hétköznapok veszélyeiről vetítettek képeket és filmet. Ezt követően napjaink szélsőséges időjárásának következményeiről beszélgettek a gyerekekkel.
 • A gyermekek kérésére az idén a sport is bekerült a programba. A testnevelők izgalmas akadálypályát készítettek, melyen a gyerekek ügyesen haladtak végig.
  Mind a négy évfolyamon a hatodik órában megbeszélték az állomásokon látottakat-hallottakat. Elmondták a véleményüket az előadásokról, programokról hogy mi tetszett a legjobban, és mit lehetne jövőre másképpen csinálni. A gyerekek, és a mi véleményünk alapján is sikeresnek ítéljük meg a nap programjait.

Lámpások, libák minden mennyiségben - Martinstag

Iskolánkban, a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában, nagyon fontosnak tartjuk, hogy tanulóink megismerjék, és magukénak érezzék a magyar mellett a német néphagyományokat is. A Márton nap a magyar nemzeti kultúrkincs része is, de annyi,és olyan jellegzetes szokások nem kötődnek hozzá, mint a német Martinstag-hoz. Ezekből merítve tartottunk játékos foglalkozásokat tanulóinknak, elsőtől hatodik évfolyamig.
A legkisebbek libás mandala-tányért és egy „igazi” tollas libát készítettek, a nagyobbak egy névre szóló színező füzetet kaptak, amely végigvezeti kis tulajdonosait Martin jó cselekedetekkel teli életén egészen püspökké válásáig. A felsős osztályok élő társasjátékot játszottak, ahol a szerencse mellett nagy szükség volt a Martinstag-hoz kötődő ismeretekre is.
Nem maradhatott el, természetesen, ezen a napon a libazsíros kenyér sem, amit a játékok végén nagy élvezettel fogyasztottak el a gyerekek.
Programunk csúcspontja az énekszóval kísért lámpás felvonulás volt, amelyen, nagy örömünkre, már nagyon sok szülő, nagyszülő is részt vett. Közösen határoztuk el, hogy jövőre sem maradhat el ez a vidám program.

Pedagógiai napok

Művészeti nevelés és művészetterápia
Az előadásomban érintettem a szabad rajzolást az alkotási folyamat szerepét és kiemeltem ennek fontosságát. A gyermekrajzok fejlődését szakaszokra jellemző változásait összegeztem, kitérve egyes gyermekrajzok elemzésein keresztül olyan egyéni sajátosságokra is, amelyek már gyakran túlmutatnak egy pedagógus hatáskörén. Ezek az esetek már a művészetterápia, és a pszichológia tárgykörébe tartoznak. Olyan kérdéseket próbáltam felvetni, mint hogy a művészetterápia hogyan alkalmazható egy tanórán belül. Kutatásomhoz interjúkat készítettem szaktanárokkal. A beszélgetések során arra kerestem a választ, hogy egy-egy tanóra alkalmával mennyire valósítható meg a gyerekek rajzainak megfigyelése és elemzése. Tapasztalataik szerint, hogyan működik együtt a diák a tanárral. A vizuális neveléssel foglalkozó tanárok pedagógusok megfelelő szakmai kompetenciával nemcsak felfigyelhetnek egyes jelekre, hanem segítséget is nyújthatnak a rajzolás és festés terápiás eszközeivel.

Farkas Adrienn

Sakkpalota program
A holnap győztesei azok lesznek, akik képesek az elavult gondolatok elvetésére, és más ismeretekkel való behelyettesítésére. Az ehhez szükséges dialektikus, stratégiai és ok-okozati, szekvenciális gondolkodást fejlődésük korai szakaszában a gyerekek a sakktáblánál öntudatlanul tanulják meg! Nemcsak a matematikában, a logikában és a problémamegoldásban, hanem az olvasás és a szóbeli kifejezés terén is erősödnek, vagyis a sikeres sakkozás a készségek egész füzérének kedvező változását hozza magával.
Ezen szavakkal ajánlja Polgár Judit programját az óvodáknak, általános iskoláknak és szülőknek.
Én miért ajánlom? Mert kipróbáltam és működik. A gyerekek nagyon szeretik. Szeretnek sakkozni, ami fejleszti a gondolkodásukat, a türelmüket, a megfigyelő képességüket és még sorolhatnám. De szeretik a „sakkos” játékokat is amihez kiváló eszközrendszer tartozik. És ez a lényeg! Az órákon, ha előkerül a sakk-dobókocka vagy elhangzik a bűvös „sakk” szó az játékot jelent, így el lehet adni egy nyelvtan gyakorló feladatot, egy olvasáshoz tartozó szógyűjtési feladatot. Határt a tanító fantáziája szab.
Persze a sakkpalota program maga is felkínál sok játékot, amit aztán tovább lehet fejleszteni.
Ezért vállaltam el a bemutatót és csak javasolni tudom, hogy ha valaki kedvet kapott hozzá az bátran vágjon bele.

Szabóné Vaskuti Rita

Zenei előadás
A III. kerületi pedagógiai napok keretében, egy szakmailag és módszertanilag fontos zenei terület feltárására került sor, amely több évtizede foglalkoztatja, a köznevelésben tanító Ének-Zene tanárokat.
Ez a hiánypótló terület a Könnyűzene oktatása a köznevelésben.
Kapcsolódás a társművészetekhez (klasszikus és népzene).
A módszertani előadás fontosabb területei:
A felnövekvő ifjúság zenehallgatási kultúrájának megértése, jó irányú befolyásolása.
A népzene és a mai populáris zene közti kapcsolat és ellentét.
Az ének technikák sok félesége és megértése, látókörszélesítés, zene és vizualitás.
Gyakorlati elemek és módszerek bemutatása.
A résztvevő tanárok gyakorlati elemeket ismerhettek az elhangzottakból, ami segítséget nyújthat a szélsőséges vagy egyoldalú zenét hallgató fiatalok motiválásában. Ez azért fontos, hogy a mai „Y” és „Z” generáció zenei világát megértve, tudjanak a diákok izlésén formálni és segíteni az érték felismerésében.

Viczián Gábor

HALLOWEEN

Az ősz során minden osztályban megismerkednek a gyerekek Halloween hagyományival. Egy általam készített prezentáció segítségével tartalmas összeállítást tekinthetnek meg a diákok valamint egy rövid feleletválasztós teszt segítségével ellenőrizhetik az elsajátított ismereteiket.
Az iskolában már 3 éve rendezem meg a tökfaragó versenyt mely a diákok körében nagy népszerűségnek örvend. Rengeteg kézzel faragott remekművek mosolyognak ránk vagy ijesztenek meg minket a szürke ködös októberi hónapban. A kiállítást az óvodások is megtekintették.
Meg kell még említenem a plakátkészítő versenyt is, ami szintén nagy sikert arat az alsó és felső tagozaton egyaránt. A felsősöknek angol szöveget tartalmazó, képekkel illusztrált plakátokat kell beadniuk, míg az alsós korosztálynak egy rémisztő, de egyben dekoratív alkotást kell elkészíteni.
Minden páros évben bemutatjuk a tanulóknak az amerikai hagyományoknak megfelelő szokásokat. A 4. osztály tanulói ilyenkor részt vesznek a Halloween party elnevezésű rendezvényen. A party első felében sportversenyen vesznek részt, amely felöleli az amerikai és angolszász hagyományokat: almahalászat; tökterelgetés; denevérreptetés és szellemeregetés és pókháló készítése. A folytatásban pedig gusztustalan, igénytelen, de ehető szendvicseket kell elkészíteni a diákoknak. A nap zárásaként pedig jelmezbe öltöznek, vagy arcfestés keretében ijesztő fejet varázsolnak maguknak. Rövid zsűrizés után ünnepélyes eredményhirdetés következik, majd a gyerekek által otthonról hozott finomságokat és üdítőitalokat jóízűen elfogyasztjuk.
Remélem a jövőben is hasonló színvonalú és eredményes rendezvényeket tudok az őszi szünet előtt a diákoknak szervezni.

Kömpfné Lengyel Mónika
szervező

Októberi sportesemények

A1.Úszás Kerületi Diákolimpia (II-III. korcsoport)
II. korcsoportos úszóink október 5.-én, III. korcsoportos úszóink október 19.-én nagyon szép eredményeket elérve vettek részt a kerületi Úszás Diákolimpián. Egyéniben és váltóban is rengeteg érmet nyertek tanulóink illetve kiváló helyezéseket értek el, s ezzel az iskola jó hírét tovább öregbítették!
II. korcsoport eredményei:

 • II. hely Egyéni Hetzmann Marcell (5. a) - Hátúszás
 • IV. hely Fiúváltó Hetzmann Marcell (5. a), Oroszi Csaba (4. b),Samu Gergő (4. a), Rakaczki Zsombor (3. b)
 • IV. hely Egyéni Pandula Nóra (4. b) – Hátúszás
Kísérő tanár: Palotásné Horváth Melinda
III. korcsoport eredményei:
 • III. hely Fiúváltó Babka Dániel, Tuma Tamás (5. a), Puhl Szilárd, Markó Hunor (6. a)
 • II. hely Egyéni (100 m hátúszás, gyorsúszás) Tuma Tamás (5. a
 • IV. hely Egyéni Babka Dániel (100 m hát) (5. a)
 • VI. hely Egyéni Babka Dániel (100 m gyors) (5. a)
Kísérő tanár: Horváth Gábor Gratulálunk mindenkinek!
2.Atlétika Kerületi Diákolimpia (I-II. korcsoport)
Aranyos lányok, helytálló fiúk
Október elején (9. és 11.) és közepén (18.) különböző időpontokban vettek részt tanulóink a kerületi Atlétika diákolimpián I. és II. korcsoportban.
Összességében mindkét korosztályban a fiúk nagyon szépen helytálltak, kevésen múlt, hogy mind egyéniben, mind csapatban dobogóra állhassanak!
Lányok parádés teljesítménnyel rukkoltak elő mindkét korosztályban! Nagyon szép egyéni helyezéseket elérve. Ez után várható volt, hogy mindkét korosztályban a csapat aranyérmeket a Medgyessy-s diákok nyakában akasztják! Gratulálunk!
I. korcsoport eredményei:
 • IV. hely Csapat Fiú: Novák Áron, Karácsonyi Viktor (3. a), Vass Gergő, Keresztes Áron (3. b) Gábos Szabolcs (2. b), Kállai Magor (1. b)
 • IV. hely Egyéni Novák Áron (3. a)
 • V. hely Egyéni Vass Gergő (3. b)
 • I. hely Csapat Lány: Gajdos Fruzsina, Götz Réka Bíbor, Kafka Mia (2. b), Huszti Bianka, Pasek Flóra (3. b), Garancz Zorka (1. b) !!!
 • II. hely Egyéni Pasek Flóra!!! (3. b)
 • IV. hely Egyéni Huszti Bianka (3. b)
 • VI. hely Egyéni Kafka Mia (2. b)
Kísérő tanárok: Palotásné Horváth Melinda, Horváth Gábor
II. korcsoport eredményei:
 • I. hely Csapat Lány: Kapitány Hanga, Andriska Anna, Pandula Nóra, Nyerges Nóra, Könnyű Tamara (4. b), Farkas Réka (5.b) !!!
 • III. hely egyéni Kapitány Hanga !!! (4. b)
 • IV. hely egyéni Pandula Nóra (4. b)
 • VI. hely Andriska Anna (4. b)
 • V. hely Csapat Fiú: Molnár Gergely Zsombor, Oroszi Csaba, Hunyadi Gergő, Kovács Gábor, Csordás Alexander Ákos (4. b),Samu Gergő(4.a)
 • IV. hely egyéni Samu Gergő (4. a)
Kísérő tanárok: Palotásné Horváth Melinda, Vecsei András
3. Mezei Futás Kerületi Diákolimpia (III-IV. korcsoport)
Október 17.-én a Pünkösdfürdői gátnál megrendezett Mezei futás Diákolimpián kimagasló eredményeket értek el felsős diákjaink.
 • II. hely Egyéni Németh Márton (8. b) – IV. korcsoport !!!
 • II. hely Csapat Fiú: Németh Márton, Madarász Márton (8. b), Holl Bálint (7. a), Hunyadi Mátyás (7. b) – IV. korcsoport !!!
 • VI. hely Csapat Lány: Hegyi Renáta (6. b), Bakos Brigitta(5. b),Juhász Kloé, Pósa Lujza(6. a) – III. korcsoport
Kísérő tanár: Kriczki Alexandra
4. Asztalitenisz Házibajnokság
A hónap végén ping-pong házibajnokságon vehettek részt felsős diákjaink két csütörtöki délután. Kevés létszámmal vettek részt a tanulók, de akik jelen voltak izgalmas csatákat vívtak egymással. Jutalmuk oklevél illetve az 1-2. helyezettek részt vehetnek a kerületi diákolimpián, amelyet november elején rendeznek meg.
III. korcsoport (5-6.osztály) végeredmény: Fiúk:
 • 1. Finta Balázs 6. b
 • 2. Kapitány Koppány Félix 6. b
 • 3. Pascu Gergő 5.b
 • 4. Hetzmann Marcell 5. a
Lányok:
 • 1. Ossik Júlia 6. b
 • 2. Balázs Fanni 6. b
 • 3. Götz Kata Kincső 6. b
 • 4.Farkas Réka 5. b
 • 5. Schuszter Eszter 5. a
IV. korcsoport (7-8.osztály) végeredmény:
 • 1. Hrubecz Tamás Kristóf 8. b
 • 2. Hunyadi Mátyás 7. b
 • 3. Madarász Márton 8. b
 • 4. Szabó Norbert 8. b
 • 5. Oszlánszki Máté Attila 7.

SPAR futáson a Medgyessys diákok

Minden év októberében nagy izgalommal várják tanulóink Magyarország legnagyobb futóünnepét. Így volt ez ebben a tanévben is.
Már ötödik éve indulunk iskolánkkal a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon.
83 fővel vettünk részt az „ERSTE Maratonka EMMI Suli futamon”, melyet a Pázmány Péter sétányon rendeztek meg. Sikeresen teljesítettük a 2300 métert. Diákok, tanárok és szülők futottak együtt a szép, napos őszi időben.
A portás, Gábor bácsi, pedig lefutotta a Riska 5 km-ét és a Landliebe 10 km-ét, miután a délelőtti Tófutás egy körös versenyén 5. helyen végzett!
Mindenki jól érezte magát. Reméljük jövőre is hasonló létszámmal vagy még többen állunk rajtvonalra.

Kirándulás Hollókőre

2018. szeptember 28-án utazott a 6. évfolyam három osztálya Hollókőre. A kirándulás célja volt a település történelmének, épített örökségének, jelenkori környezetének megismerésén keresztül a környezeti nevelés megvalósítása, elmélyítése. A magyar nyelv és irodalom, természetismeret, történelem tantárgyak ismeretanyagait a terepi munka során projektszerűen sajátították el a tanulók.
A kb. másfél órás út után kellemes őszi idő fogadott minket Hollókőn. A gyerekek tagjaik átmozgatásáért a település központjában található „Holló Jankó” játszótéren tölthettek kevés időt, mielőtt a kötött programok megkezdődtek. A játszótér jól fölszerelt volt, kreatív, ötletes játékszerei nagy népszerűségnek örvendtek csoportunk körében is.
A pihenés, tízóraizás után a Kertekalja tanösvény felé vettük utunkat, ami a falun keresztül vezetett a vár felé. Már ekkor megcsodálhattuk a Világörökség részét képező település épített örökségét. Az utcák, házak, kertek tiszták és rendezettek voltak, a palóc építészet jellegzetes házai között pedig a turisták mellett szép számú helyi lakossal is találkoztunk. Velük beszélgettünk, a gyerekek a helybéli termékeket (lekvár, birsalmasajt, édességek, kézműves munkák) a kedves idős árusoktól vásárolhatták meg. A portákon, utcákon az őshonos gyümölcsfák mellett behurcolt fafajokat is láttunk, a hulló gyümölcsre különösen sok darázs gyűlt.
Az erdőbe érve kellemes emelkedő indult a várhegyre. A terület határában szarvasmarhacsorda legelt, a fák között a figyelmes tanulók mókusokat figyelhettek meg. Az úton információs táblák segítették a tájékozódást. Élőben figyelhettük meg az elegyes erdő helyi fő fajait, a kocsányos tölgyet a csertölgyet és a gyertyánosokat. A fák kérgén élőben vizsgálhattuk a zúzmókat és a tövükben pedig a mohapárnákat. Csodálkozhattunk, hogy egy moha növényke mennyire kicsi és mennyire fontosak az erdő életében, hiszen megtartják a vizet, talajt és a benne lévő élővilágot. A nyugodt séta után a vár falai és tornya magasodott fölénk.
Belépve a várba csodálatos körpanoráma fogadott minket. Az osztályok egymástól elvonulva, a látképben gyönyörködve hallgatták meg az erőd eredetmondáját. Külön-külön fedeztük föl a kiállítások, tárlatok segítségével a középkori várak lakóinak életét, különös tekintettel a várbirtokos nemesek életmódját. A toronyban épp zoknigombóc csata zajlott – ebben nem volt lehetőségünk részt venni, de az ötletet itthon bármikor megvalósíthatjuk. A kiállítás interaktív része különösen megnyerte a gyerekek tetszését: számítógépes program segítségével járhatták be a középkori várat és erdőt.
A faluba visszasétálva ismét külön váltak az osztályok. Egymás után, forgószínpadszerűen tekintettük meg a Palóc Babamúzeumot, az Oskolamester házát, a Kézműves Nyomdaműhelyt. A régi játékok, a régi iskola kézzelfogható közelségbe került a XXI. század gyermekeinek. A nagyszülőktől hallott emlékek, a honismeret órákon tanult ismeretek elevenedtek meg a kicsi, háromosztatú iskola épületében. A gyerekek beülhettek az egykori iskolapadba, kézbe vehették a régi fatolltartót, palatáblát, kipróbálhatták a pennával való írást. Kedves helyi előadónk a régi iskolai mindennapok mellett a palóc népviselet, fafaragás alapjaival is megismertetett bennünket. A gyerekek a falon és az asztalokon elhelyezett képernyőkön magyar népmeséket nézhettek meg, majd játékos teszten tehették próbára megszerzett ismereteiket.
Hasonló sikert aratott a nyomdaműhely is. A nyomdászmester magával ragadó személyisége, humora mellett a saját kezűleg nyomtatott, helyi jellegzetességeket ábrázoló nyomtatványok készítése tetszett leginkább a tanulóknak. A kötött programok után a szatócsbolt kínálata szintén elnyerte a gyerekek tetszését – az egykori vásári termékek mellett jól megfértek a modern ajándéktárgyak, melyekből mindenki kedvére vásárolhatott.
Az indulás előtt még volt idő a játszótér ismételt felkeresésére, az osztályok közös játékára. Az élményeket, vásári csemegéket már a hazaúton megosztották egymással a tanulók. Se az időjárásra, se a közúti forgalomra nem lehetett panaszunk a nap során.
A gyerekek és a kísérő pedagógusok nevében köszönjük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának, hogy résztvehettünk a „Környezettudatos nevelés” pályázaton illetve hasznosan tudtuk elkölteni a nyert pénzösszeget. A több évre visszanyúló jó tapasztalatok alapján tervünk a jövőben is további pályázatokon való megjelenésünk, melyekkel eredményesen valósíthatjuk meg iskolánk nevelési–oktatási céljait.

Erntedankfest – Betakarítási-hálaadás ünnep

Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a német nemzetiségi nyelv oktatására és a német hagyományok ápolására. A hagyományápolásra a kalendáris ünnepek széles palettája kínálja a legjobb lehetőségeket, hisz minden hónapban adott egy tradicionális német ünnep. Október első hetében az Erntedankfest-re került sor, lelkes tanáraink, diákjaink és szüleik már hetekkel előtte lázas munkába kezdtek, mint a jó gazdák. Gyűjtöttek őszi terményeket, gyümölcsöt, zöldséget, amikből a német hon-és népismeret, valamint a technika órákon a gyerekek ötletes és látványos képeket, díszeket készítettek. Az ünnep a német nyelv gyakorlására is remek lehetőséget nyújtott, készültek a lekvárokra, befőttekre német feliratok és a kreatív írás is szerephez jutott.
A kollégák és diákok egymás munkáját segítették, összefogtak, mint annak idején szüretkor a falusiak, így minden osztályban elkészült az ünnepi faliújság és a gazdagon terített betakarítási asztal. Az elkészült kompozíciókat egy szakavatott zsűri értékelte és emléklappal jutalmazta.
A német munkaközösség tagjai szalmabálák segítségével őszt idéző dekorációt állítottak össze, e látványos dísz fogadja a hét során az iskolába érkezőket.

Minárik Lívia
szervező

Európai Diáksport Nap a Medgyessyben

Idén szeptember 28-án rendezték meg az Európai Diáksport Napját. Az Európai Sporthét eseménysorozat részeként zajlott ez a sportnap.
Az Európai Diáksport Napja magyar kezdeményezésből nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. A diáksportnapi kezdeményezés egy viszonylag egyszerű elképzelésre épül, hiszen a cél, hogy az iskolákban legalább két órát sportoljanak, mozogjanak a gyerekek, a helyi adottságokhoz, hagyományokhoz illeszkedően. Az egyetlen ajánlott programelem az Európai Diáksport Napján minden esztendőben az adott évnek megfelelő futótáv teljesítése, amely így idén 2018 méter lefutása volt.
Iskolánk aktívan vett részt a rendezvényen. Több helyszínen, több sportban próbálhatták ki magukat a diákok az iskola területén!
Elsőként az ajánlott 2018 méter futás következett bemelegítés után alsósok, felsősök egyaránt lelkesen lefutották a meghatározott távot, a futáshoz csatlakoztak tanárok, felnőttek is.
Ezután a diákok birtokba vehették a pályákat ahol röplabdázhattak, focizhattak (kint-bent),floorballozhattak illetve a szokásos kidobós játékokat is játszhatták.
Diákjaink a játékok alatt lelkesek voltak, élvezték a nap e részét! Gyerekcipőben van még nálunk ennek a napnak a rendezése, de jövőre igyekszünk változatosabb programokat összeállítani akár új sportágakkal is!

Galamb Péter
testnevelő tanár

OTP Bank Bozsik-program Tanévnyitó Fesztiválon jártak a Medgyessy-s csapatok

2018.09.22-én, Szombaton közel 900 gyermek részvételével rendezte meg a Magyar Labdarúgó Szövetség az OTP Bank Bozsik-program hagyományos tanévindító fesztiválját Telkiben. Az időjárás nem volt az igazi, de az első őszies nap, a délelőtt végig szemerkélő eső, és a borús, hűvös idő legkevésbé sem zavarta a gyerekeket, akik nagy kedvvel vetették bele magukat a focizásba, és egész napjuk a labda bűvöletében telt. Több korábbi válogatott és magasan jegyzett labdarúgó is tiszteletét tette a tornán (Nyilasi Tibor, Dunai II. Antal).
A mérkőzések mellett egyéb programok is várták az érdeklődőket: az OTP Bank fogászati szűrést biztosít a Tanévindítón résztvevő focistapalántáknak, az Adidas pedig rúgáserősség-mérő állomást működtetett a rendezvényen. Az egészséges életmód fontos része a testmozgáson kívül a táplálkozás is, ezért az idei Fesztiválon friss salátát ehetett minden résztvevő, az Eisberg jóvoltából.
Medgyessy-s tanulóink két korcsoportban (III.-IV. korcsoport) mérhették össze tudásukat az ország minden tájáról érkező iskolákkal. Mindkét korosztályban 5-5 mérkőzést játszottak diákjaink. Eredményeink vegyesre sikeredtek, de azért a pályán és azon kívül töltött időszakot is mindenki élvezte. A játék szeretete látszódott a gyerekeken.
Mindkét csapatunk 4. helyezést ért el, kis szerencsével a nagyobb korosztály tagjai a dobogóra is felállhattak volna. Nagyobbaknál (IV. korcsoport) kiemelkedően játszott Németh Márton (8. b) illetve a kisebbeknél (III. korcsoport) Ossik Júlia (6. b) nyújtott kimagasló teljesítményt, amivel kiérdemelte a torna legjobb kapusa címet is!
OTP Bank Legjobb kapus: Ossik Júlia (Medgyessy, Budapest)
Sikeres, nagyszabású tornán vettünk részt, ahol tisztességesen helytálltak tanulóink! Sőt! Jövőre is szeretnénk részt venni egy ilyen jól megszervezett Fesztiválon.

Galamb Péter
testnevelő tanár

Őszi kertészkedés a Medgyessyben

A Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola alapítványa tavasszal a „Fogadj örökbe egy zöld területet” pályázaton nagyobb összeget nyert, melyet az iskolaudvar és az iskola melletti területek szépítésére, ápolására, növények ültetésére fordított.
A munkát a szülőkkel és gyerekekkel együtt szeptember 15-én végeztük el. Ez egy szombati nap volt. Az időjárás is nagyon kedvezően alakult, hiszen melegen sütött a nap még egy felhő sem volt az égen.
Az előző napokban megvásároltuk a sziklakerti, kiskerti évelőket, tujákat és bokrokat. Szerszámokat és termőföldet is vettünk. Majd felosztottuk az iskolai udvarrészt és az iskola melletti részeket 10 munkaterületre. Megterveztük, hogy a munkacsoportok hol, milyen munkát végeznek, mit ültetnek.
Az udvari kis kertekben gyomlálás, gazolás és árnyékliliomok ültetése történt. Az iskola előtti utcarészen elpusztult tuják pótlása, bokrok és sövények telepítését végeztük. A két régi sziklakertet rendbe tettük: gazoltuk, termőfölddel borítottuk, kövirózsát, varjúhájat és 6 db japán kövérkét ültettünk tőzeges földbe.
A konyha melletti virágoskertekben, még a nyuszifül zöldellt, de a varjúhájak és a krizantémok még a nyarat idézően virágoztak gazolás, gyomlálás után. Ültettünk még 6 db levendulát is. Szép színes kiskertünk lett.
A kertépítő, kertszépítő csoportok 11 óra körül már öntöztek, szerszámokat tisztítottak, befejezték az ültetést. Közben a konyhában több kolléga és szülő zsíros kenyeret készített, és fél 12 után ebédre hívta a dolgozó, kertészkedő szülőket, tanárokat és diákokat. Kicsit hangosan, de nagyon jó hangulatban folyt az ebédelés. Látszott, hogy mindenkinek jót tett ez a kis fizikai munka. Ebéd után öröm volt körbe sétálni a rendezett, gondozott kis kertek körül.
Megbeszéltük a szülőkkel, hogy tavasszal is folytatjuk a közös kerti munkát.

Budapest, 2018. szeptember 15.

Szivacskézilabda tehetséggondozó tábor a Medgyessyben

Tehetséggondozásunk egyik fő területe a sport. Ennek megfelelően egész tanévben sokat mozognak a gyerekek, megmutatják tudásukat mind a labdarúgásban, tornában és a szivacskézilabdában is. Számos versenyen szereztek dobogós helyezéseket. A kitartó munka méltó lezárása a június végén megrendezésre kerülő szivacskézilabda tehetséggondozó tábor, melyen 1-6. osztályig, mintegy 40 gyermek vett részt.
Palotásné Horváth Melinda, Galamb Péter és Papp Gábor kollégák szervezésében tábori bajnokságot rendeztek, edzőmeccsre vitték a gyerekeket az Óbudai Sportiskolába illetve elvégezték a Tehetségpont által előírt felméréseket is. Iskolánk alapítványa biztosította a jutalmazás anyagi hátterét, az utazás költségeit pedig a Tankerület.
Sportolás mellett jutott idő fagyizásra és egy nap fürdésre is. Tartalmas hetet töltöttek együtt diákjaink, reméljük a következő táborra is hasonlóan nagy lesz az érdeklődés.

Rajz-kézműves tehetséggondozó tábor a Medgyessyben

Idén nyáron újra megszerveztük a már hagyományosnak mondható rajz-kézműves tehetséggondozó táborunkat alsó tagozatos gyermekek számára.
Törekedtünk arra, hogy a sok játék mellett diákjaink átéljék az alkotás örömét és sokféle kézműves illetve rajz technikával gazdagodjanak.
A munkában 20 tanuló vett részt. Minden napra más-más tevékenységet szerveztünk a famunkától a fonalmunkán át a zoknibábkészítésig. Kipróbáltuk a zsugorka fóliát is.
Két külső programunk is volt. Kirándultunk Piliscsévre, ahol többek között agyagoztunk. Majd ellátogattunk a Kassák Múzeumba, ahol igazán színvonalas múzeumpedagógiai órán ismerkedtünk a sík és a tér fogalmával egyszerű de annál látványosabb tevékenységekben.
A tábort sok-sok élménnyel és szebbnél szebb alkotásokkal fejeztük be.

Szabóné Vaskuti Rita és Szalontainé Fodor Mária
szervezők

Salzkammergutban a medgyessysek

Június utolsó hetében a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjaival hat felejthetetlen napot tölthettünk Ausztria egyik legfestőibb vidékén. Nyelvoktató iskola lévén kiemelten fontosnak tartjuk, hogy tanulóink megélhessék valós célnyelvi környezetben a korábban elsajátított tudásanyag hasznosságát, és ez motivációt adjon a további tanuláshoz, a fejlődés iránti elkötelezettséghez is.
Szállásunk Ausztria egyik legmagasabban fekvő településén, Gosauban volt. Az égbe nyúló hegyek között megbúvó városka nyugalma, szépsége nagy hatással volt ránk. Innen indultunk minden nap a környező települések, természeti kincsek felfedezésére. Hozzánk legközelebb az Unesco világörökség részét képező kisváros, Hallstatt feküdt. Ide vezetett első utunk, bolyongtunk a szűk, hangulatos utcácskákban, elképedten vettük észre a főtér feletti hegyről lezúduló vízesést, és izgalmas borzongással figyeltük meg a Csontkápolnában található, díszesre festett koponyákat. Egy üveges, modern sikló innen vitt fel bennünket a híres élmény-sóbányába. A régi vájatokban a legmodernebb digitális technikák segítségével mutatták be a közönségnek a bányát és a múlt itt élő emberének életét. Különösen élvezetes volt a bányaszintek között való közlekedés: a legbátrabbak lépcső helyett hosszú csúszdákon tehették meg az utat, majd a sebességüket is kontrollálhatták egy elektronikus kijelző segítségével. Emlékezetes, jó program volt. Ahogyan a 3-tó túra is. Úgy jártunk be három festői szépségű tavat, és azok partján lévő vízeséseket, hogy először egy nagyobb, később egy kisebb hajóra szálltunk, végül pedig egy erdei séta keretében értük el az utolsó, legkisebb tengerszemet.
Egész napos kirándulás keretében bejártuk Salzburg nevezetességeit, az erődöt, a játékmúzeumot, Mozart utcáját és a dómot is. Útközben megálltunk a vizes csodáiról híres Hellbrunni kastélynál. Éppen eleredt az eső, így azt sem tudtuk, hogy merről érkezik ránk az a sok víz. Az utolsó kirándulásunkon drótkötélpályás felvonóval utazva értük el Európa egyik legnagyobb jégbarlangját. Lenyűgöző élmény volt számunkra.
A tábor azonban nemcsak a kirándulásokról szólt. Nagy hangsúlyt kapott a nyelvgyakorlás is. Gyermekeinknek délutánonként osztrák tanárok tartottak nyelvórákat Bad Ischl egyik modern iskolájában. Mindeközben adódott lehetőség a patinás császárváros felfedezésére is.
Felejthetetlen napokat töltöttünk együtt Ausztriában. Reményeink szerint jövőre folytatás következik.

Szegediné Wurm Judit
szervezőtanár

Vakáció a Bakonyban

Az idei tanévet egy nagyszerű német nemzetiségi táborral zártuk május végén. A nyári szünet első hetében újra együtt lehetett kis csapatunk, kibővülve felsős tanítványainkkal, mert egyhetes nyári táborba indultunk. Június közepén útra kerekedtünk, hogy felfedezzük egy szeletét a Bakonynak – természetszerető és egy kicsit erdész – vadász „szemüvegen” keresztül.
Szálláshelyünk Bakonybél közelében helyezkedett el. Utunk során megálltunk és sétát tettünk Zircen, ahol az Apátságot tekintettük meg. Izgatottan folytatódott az utazás, alig várták a gyerekek a megérkezést és a táborhely birtokbavételét, az elhelyezkedést. Hatalmas parkban bőven volt lehetőség a kötetlen játékra, focizásra. Heti programunk összeállításában törekedtünk, hogy mindig változatos elfoglaltságokat szervezzünk a gyerekeknek. Erdészeti bemutatót tartottak nekünk házigazdáink, vadnyomokat követve szarvas, muflon, őz trófeákat kerestünk a parkban. Vadászkutyát is láthattunk „munka” közben, jelenléte színesítette a délelőttöt. Délután vadlesre indultunk a közeli tanösvényen, este pedig bátorságpróbán vettünk részt. A legbátrabbak még egy elejtett vaddisznót is megnézhettek. A sötétben távcsővel szemlélhettük a csillagokat, a Holdat. Számtalan szarvasbogarat láttunk és szentjánosbogarak lámpásként kísérték utunkat.
Kézműves foglalkozásaink alkalmával lehetőség nyílt szép bőrkarkötőt készítésére. Másik alkalommal csuhé virágokat kötöttek a szorgos kezek. Ilyen kézügyességet fejlesztő foglalkozásokon ritkán tudunk részt venni a tanév során. Itt volt alkalom megismerni ezeket a természetes anyagokat és gyakorlatot szerezni megmunkálásukban. Sokan készítettek ajándékot az itthon maradt testvéreknek, szülőknek. Kirándulást tettünk gumikerekű kisvonattal Bakonybélbe, ahol megnéztük a Bakonyi erdők házát, majd játszottunk a Gerence –patak partján.
Nem maradhatott el a közös bográcsozás és szalonnasütés sem, és hogy a gasztronómiánál maradjak, megemlíteném, hogy kemencében sült kenyérlángost is készítettünk, mindenki a saját ízlésének megfelelő feltéttel. Szintén elengedhetetlen program a számháborúzás, melyre mindig izgalommal és új taktikával készülnek a csapatok. A jóleső kellemes játék után mindig volt még kedvünk a közös énekléshez is.
Jó időnk volt ezen a héten. Hamar elszaladtak az itt töltött napok. Fájó szívvel búcsúztunk a tábortól, de a hazafelé vezető út is tartogatott látnivalókat. Bakonybélben a bencés monostort láthattuk, finom lekvárokat, mézet, csokit vásároltunk, majd Zircen a Bakonyi természettudományi Múzeumban gyarapítottuk tudásunkat. Csodás ásványkiállítást, mamutcsontvázat és itt élő emlősökből, madarakból álló színes kiállítást nézhettünk meg.
Késő délután érkeztünk meg az iskolához sok élménnyel gyarapodva, akadt bőven mesélni való az élmény dús táborozásról. Még sok-sok látnivaló és a házigazdáink vendégszeretete visszavár bennünket.

Anikó és Edit néni

Sóstó 2018

A Medgyessy iskola diákjai Idén nyáron is részt vettek a hosszú évtizedes hagyománnyal bíró sóstói táborozáson. Az utolsó előtti turnust választottuk, ez július végére esett. Több mint negyven diákkal voltunk jelen, ebből tíz már korábban végzett ifi, akik az élmények gyűjtésén túl a pedagógusoknak is segítettek.
Az időjárás többé-kevésbé kegyes volt hozzánk, néhány nyári zápor ugyan elért minket, ám a hőmérséklet szinte végig 30 fok felett maradt. A Balaton vize kiváló volt, így délelőtt és délután is tudtunk fürödni. A sportot előtérbe helyező intézmény lévén minden nap több órát töltöttünk sportolással: az alsósok zsinórlabdáztak, a felsősök és az ifik magas hőfokú röplabda és focimeccseket játszottak egymással. Ha kevésbé volt jó az idő, a benti termekben asztaliteniszezéssel és csocsóval ütöttük el az időt. A vízben pedig „vízi-röplabdáztunk”.
Idén egy nyertes eszközpályázatnak köszönhetően még színesebbé tudtuk tenni az ottlétünket: társasjátékokat és sporteszközöket vásároltunk, amelyekkel minden szabadidős igényt ki tudtunk elégíteni.
A tábor egyik csúcspontja a csütörtöki nap volt, amikor is – az évek alatt gyűjtött pénzből – levonatoztunk Siófokra, és sétahajóztunk egy jót a Balatonon. Nem akármilyen sétahajó volt: kalózhajó! A gyerekek, főleg a kisebbek nagyon élvezték, a hajó animátorai különböző játékokkal készültek: a gyerekek kincset kerestek, kifestették magukat, „harcoltak” a többi hajó ellen.
A tábori esték változatosak voltak, a vezetés idén is kitett magáért: volt karaoke est, ismerkedés, utcabál, kvíz, sportvetélkedő. Ezen felül a Medgyessy ifijei is készültek: szerda délután „Egy perc és nyersz” játékokat készítettek a kicsiknek. A jól bevált naplementés esti fürdőzés sem maradt el.
A tábor a megszokott módon zárult: zászlólevonás majd tábortűz. A sóstói tábor jövőre ünnepli 60. születésnapját, ennek a kétharmadán a Medgyessy is részt vett, ennek tükrében jövőre is szeretnénk egy nagyon jó hete eltölteni ott, mint ismert: Sóstó visszavár!

Vecsei András, 2018-08-08

Német nemzetiségi táborban a medgyessysek

Iskolánk 26 ötödikes, német nemzetiségi osztályba járó tanulójával öt felejthetetlen napot töltöttünk Kőszegen. Pedagógiai programunk része, hogy a német hon-és népismeret tantárgy keretén belül a svábság korábbi életmódjával, szokásaival, mindennapjaival megismertessük a gyerekeket. Szerencsénkre Kőszegen, ebben az amúgy is csodálatos történelmi kisvárosban van egy panzió, amelynek vezetőnője éppen ezt a célt tűzte ki célul. Az általa ajánlott színes, gazdag programcsomagból választhattuk ki gyermekeink számára a leghasznosabbakat, legélvezetesebbeket. Lehetőségük nyílt megismerkedni egy feladatlapos csapatvetélkedő keretében a város sváb kultúrát őrző emlékeivel. Természetesen meglátogattuk a Jurisics várat, ahol magunkra ölthettünk korhű öltözeteket, kipróbálhattuk a vitézek fegyvereit, és egy 3D-s kisfilm megtekintése nyomán megelevenedhetett előttünk hazánk 1000 éves történelmi múltja is. Becsokiztunk a Marcipán Múzeumban, játékos foglalkozáson vettünk részt a Patikamúzeumban. Buszos kirándulás keretében jutottunk el a Stájer-házakhoz, majd felbaktattunk az Öregház-kilátóhoz, ahonnan csodás panorámában gyönyörködhettünk. Egyik esti vacsoránkat a gyerekek maguk készítették: bajor csirkét, burgonyával és almás rétest. Az eredmény fenomenális volt. A sváb paraszti élet színterét – házat, kertet, istállót gyurmából készítették el, míg a német népviseletet magukra is ölthették. Végezetül a Gyöngyösfalui kalandparkban tett látogatás tette teljessé, izgalmassá a tábort: akadálypályák, bátorságugrás, óriáshinta, kisvonatozás, indián hétpróba várt tanulóinkra. A tábor létrejöttét anyagilag támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, köszönet érte.
Gyermekeink szerint egyetlen hibája volt a tábornak: Hamar véget ért.

Szegediné Wurm Judit